Hlavní navigace

Skype v Lucembursku vyšetřují kvůli porušování soukromí

12. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © mbongo - Fotolia.com
Lucemburský úřad na ochranu soukromí vyšetřuje Skype kvůli jeho údajné spolupráci v rámci špionážní programu PRISM americké agentury NSA.

Tom Kayser, mluvčí lucemburského úřadu CNPD, v pátek oznámil, že vyšetřování začalo na základě stížností. „O podrobnostech vyšetřování ale nemohu nic sdělit, protože stále ještě probíhá,“ řekl na vysvětlenou.

Společnost Skype, vlastněná Microsoftem, má v Evropě hlavní zastoupení právě v Lucembursku. Podle informací publikovaných britským deníkem Guardian údajně spolupracuje s NSA na programu, který umožňuje americkým úřadům odposlouchávat komunikaci probíhající ve Skypu.

CNPD má pravomoc dohlížet na to, aby nadnárodní společnosti sídlící v Lucembursku dodržovali místní zákony, a často dostává stížnosti i od úřadů na ochranu soukromí ostatních členských států Evropské unie.

Jednu ze stížností podala skupina Europe vs. Facebook v červnu v rámci celé sady stížností podaných v různých evropských zemích proti evropským pobočkám technologických společností, které jsou údajně zapojeny do špionážních programů NSA, včetně Facebooku, Applu, Microsoftu a Yahoo.

Některé evropské úřady na ochranu soukromí si nemyslí, že by bylo třeba zahájit vyšetřování. V červnu například irský úřad ODPC dospěl k závěru, že sdílení osobních údajů irských poboček Facebooku a Applu s americkými úřady dodržuje zásady bezpečnosti, a nezahájil vyšetřování těchto společností.

CNPD by měl podle Kaysera zveřejnit výsledky svého šetření Skypu do tří týdnů. Mluvčí si netroufl odhadnout, jaké postihy mohou komunikační společnost čekat. Podle lucemburského zákona na ochranu soukromí musí poskytovatelé služeb a provozovatelé zajistit soukromí komunikace a souvisejících dat o spojení.

„Žádná jiná osoba kromě osob zapojených do komunikace nesmí poslouchat, nahrávat ani ukládat komunikaci ani související data, ani ji jakýmkoli způsobem zasahovat nebo odposlouchávat bez vědomí dotčených osob,“ píše se mimo jiné v lucemburském zákoně.

Kdo tento zákon poruší, hrozí mu trest odnětí svobody do 2 let nebo pokuta do 125 000 euro. Soud projednávající případ může také společnostem jako Skype zakázat veškeré zpracování údajů, které porušuje zákon. Dokud tak neučiní, může jim udělit periodickou pokutu podle vlastního uvážení.

„Pravidelně vedeme dialog s úřady na ochranu soukromí po celém světě a vždy ochotně odpovídáme na jejich dotazy,“ prohlásila mluvčí Microsoftu v e-mailové zprávě. „Již jsme z několika stran slyšeli, že k lucemburskému úřadu podala stížnost skupina Europe vs. Facebook, a jsme připraveni zodpovědět všechny otázky,“ dodala.

Byl pro vás článek přínosný?