Hlavní navigace

Tři novinky, které usnadní život uživatelům Google Docs

6. 9. 2015

Sdílet

 Autor: © Google
Google vypustil novou sadu prvků, které usnadní život uživatelům nástrojů z portfolia Google for Work. Podle oficiálního prohlášení společnost od začátku letošního roku zavedla dohromady víc než stovku vylepšení týkajících se Google Docs, Sheets, Slides a Forms. Tady jsou ty nejzajímavější z nich.

Podle analytika marketingové společnosti Forrester Davida Johnsona je převod hlasu na text tou vůbec nejzásadnější z novinek Googlu. Funkce podporuje přes čtyřicet jazyků a je možné ji aktivovat přes nástrojové menu. Je však spustitelná pouze v prohlížečích Chrome s tím, že o její podpoře v jiných prohlížečích se Google zatím nezmínil.

„Pro miliony lidí, kteří nezvládají psát rychle, zato jsou výřeční, je tohle za předpokladu, že bude spolehlivá, přínosná funkce,“ říká Johnson. „Google ji navíc neustále vylepšuje, takže by to měla být jasná volba.“ A pozitivní je, že funkce podporuje i češtinu.

Další nová funkce v Google Docs má název Research. Uživateli umožňuje googlovat bez toho, aby opustil rozpracovaný dokument a následně do něj snadno vkládat citace, fakta, obrázky nebo jiné odkazy.

Podle odborníků tato funkce uživatelům krátí čas, zjednodušuje práci a taky do ní vnáší větší efektivitu, jelikož uživatelé se tak už nemusí rozptylovat dalšími nadbytečnými kroky a mohou se lépe soustředit na obsah samotného textu. Bohužel, tato funkce je zatím dostupná pouze pro uživatele s operačním systémem Android a pro stolní počítače.

 

Třetí zásadní novinkou v Google Docs pak je možnost „see new changes“ neboli „ukaž nové změny“, která ukáže změny, které v dokumentu jednotliví uživatelé provedli. Připomíná tak funkci, kterou jistě dobře znají uživatelé Wordu.

příloha_ovladnete_sva_data

Tato novinka mění způsob, jakým jsou sdílené dokumenty vytvářeny. Podle produktového manažera Googlu Ryana Taboneho se tak z dokumentů stávají daleko víc konverzace.

„A jako v případě jakékoliv jiné konverzace, když mluvíte s druhými, je důležité porozumět tomu, co bylo řečeno a kým,“ říká Tabone s tím, že právě to by novinka měla přehledně ukázat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku