Hlavní navigace

Tuzemské IoT startupy mohou získat bezplatnou pomoc se svým byznysem

28. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Pavel Louda
Prague IoT Centre (PIC) nedávno oficiálně zahájil svůj provoz. V jeho útrobách najde zázemí až hned několik startupů, které se chtějí výrazněji angažovat v řešeních internetu věcí a tzv. chytrých měst.

Celý program PIC začal spuštěním přihlášek už v dubnu letošního roku. V současnosti se už přihlásilo prvních 14 startupů, z nichž už tři byly zařazené pro programu PIC, kterým centrum pomůže uvést jejich konkrétní projekty do praxe. Přihlašování ale kontinuálně pokračuje, takže se toto číslo bude postupně měnit.

Dosavadní přihlášené projekty se zaměřují na domácí automatizaci, Průmysl 4.0, prediktivní údržbu a na chytré město. Pro případné zájemce je ale nutné podotknout, že musí jít o řešení B2B, nejde tedy o řešení pro koncové uživatele.

Vybrané startupy mohou počítat s podporou řady firem, ať už pro konzultační  nebo i obchodní činnost.  Důležité je zmínit, že veškerou tuto podporu startupy získají, aniž by se musely vzdávat nějakého podílu ve své firmě.

Účastníci programu PIC mohou využívat laboratoř pro IoT umístěnou v prostorách Prague Startup Centre, která je vybavená řadou špičkových ICT technologií, jako třeba 3D tiskárny či komunikační moduly sítě Sigfox, ale i běžnými nástroji či přístroji pro vytváření různých vlastních prototypů.

Mohou také zdarma navštěvovat spoustu tematických přednášek pořádaných právě Prague Startup Centrem nebo využívat další zázemí centra -- třeba pro různé schůzky.

Samotné Prague Startup Centre, které provozuje Czech ICT Alliance, vzniklo před více než rokem a jeho cílem je pomáhat začínajícím inovativním podnikatelům, propojit je s vhodnými investory či partnery a nastartovat také jejich mezinárodní růst, protože, jak tvrdí jeho představitelé, snahou těchto startupů by mělo být uplatnit se především na zahraničním trhu.

 

Udělej si sám IoT

Partnery Prague IoT Centre jsou firmy jako například T-Mobile, SimpleCell (provozovatel tuzemské sítě Sigfox), Microsoft, HPE či Prusa Research. A také BigClown, který sám sebe označuje za startup.

BigClown je určitě zajímavou firmou. Vznikla odštěpením od Jablotronu v loňském roce (respektive stále patří do Jablotron Group) a začala, jak sama říká, nabízet open source řešení různých projektů – počínaje chytrou meteorologickou stanicí a konče sofistikovaným parkovacím senzorem.

Řešení BigClownu je modulární, lze tedy začít s nějakým základním modulem a ten postupně vrstvit podle vlastních preferencí na základě určitého ekosystému. Podle tvůrců tak lze vytvořit i plnohodnotné IoT řešení včetně schopnosti komunikovat prostřednictvím sítě Sigfox.

Autor tohoto příspěvku dostal šanci vytvořit si CO2 monitor (laicky řečeno například sleduje, jak hodně je v místnosti  vydýchaný vzduch). Samotné sestavení  sady z několika komponent (mj. tzv. core modul, komunikační modul Sigfox, CO2 modul, měřák teploty, tlaku a vlhkosti) mu zabralo zhruba pět minut + tisk krabičky na 3D tiskárně).

Výsledkem pak bylo řešení, které odesílá (ať už z kanceláře, dětského pokoje, chalupy apod.) informace o zmíněných parametrech do sítě Sigfox, přičemž tyto hodnoty lze následně číst přes aplikaci ve smartphonu či na PC.

příloha_ovladnete_sva_data

Oproti klasickému měření nabízí například výstrahy v případě překročení nastavených mezních hodnot či grafické znázornění hodnot za různé časové úseky. Každopádně neotřelá záležitost.

Zájemce si může součásti BigClownu pořídit na webu výrobce – a to buď jako už předpřipravenou sadu (výrobce nabízí celou řadu vlastních projektů s podrobnou dokumentací), nebo jako jednotlivé komponenty, které pak jde kombinovat podle vlastních specifických potřeb.

Byl pro vás článek přínosný?