Hlavní navigace

Uživatelé Facebooku nyní mohou vyhledávat staré příspěvky

9. 12. 2014

Sdílet

 Autor: Fotolia © boygostockphoto
Facebook oznámil, že uživatelé jeho sociální sítě od nynějška mohou vyhledávat jednotlivé příspěvky, které s nimi v minulosti sdíleli přátelé.

Uživatelé Facebooku nyní mohou vyhledávat konkrétní příspěvky včetně zpravodajských článků, fotografií a videí. Jak uvedl Facebook na svém blogu, inženýři společnosti na této funkci pracovali rok a jde o zatím největší vylepšení vyhledávání od ledna 2013, kdy firma představila tzv. "graph search". Graph Search umožňuje hledat obsah například pomocí frází typu „Restaurace v New Yorku, které se líbí mým přátelům“, vyhledávání jednotlivých příspěvků však doposud nebylo možné.

Nyní uživatelé mohou do vyhledávacího políčka napsat například „Janina svadba“ a zobrazí se fotografie z její svadby (pokud je Jana samozřejmě se svými přáteli sdílela). Dříve by byli uživatelé při podobném hledání nasměrováni pouze na profil Jany.

Nové vyhledávání je od tohoto týdne dostupné pouze v americké angličtině pro operační systém iOS a desktop. Datum zpřístupnění funkce i pro další platformy jako Android či Windows Phone zatím nebylo oznámeno a není také jasné, kdy se novinka objeví v dalších zemích.

Důležitou roli při vyhledávání bude hrát nastavení soukromí daného uživatele. Pokud někdo přidává příspěvky, avšak sdílí je jen s konkrétními příteli, tyto příspěvky se logicky zobrazí pouze při hledání jednoho z tohoto okruhu přátel.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak se vyjádřil již dříve šéf Facebooku Mark Zuckerberg, vyhledávání je dlouhodobou prioritou společnosti, tudíž lze i v budoucnu očekávat další vylepšení. I tak je však s podivem, že firmě, jejíž heslo je „mobilní prostředí v první řadě“, trvá tak dlouho, než novinky přenese na jednotlivé mobilní platformy.

Facebook doufá, že lepší vyhledávání udrží na jeho sociální síti uživatele déle, než doposud. Novinky v oblasti hledání totiž představuje i konkurence. Například Twitter od minulého měsíce uživatelům umožňuje vyhledávat dříve zveřejněné tweety a novinky ve hledání představila i sociální síť Pinterest.

Byl pro vás článek přínosný?