Hlavní navigace

Uživatelé Twitteru si mohou stáhnout všechny své tweety

21. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © ima - Fotolia.com
500 milionů uživatelů Twitteru si může stáhnout soubor, který obsahuje všechny zálohy jejich tweetů, včetně informací o tom, kdy a odkud byl tweet odeslán.

Tuto možnost oznámil Twitter oficiálně na svém blogu několik dní po té, co tuto možnost začal uživatelům postupně aktivovat. Tento krok lidem dává šanci podívat se na to, co napsali – i když bez interakce s ostatními má funkce omezené využití. Archiv je ke stažení jako soubor HTML a je přístupný přes webové rozhraní, které má rychlejší a pohodlnější vyhledávání, než je na Twitteru samotném.

V březnu Twitter oslaví šest let od doby, kdy v roce 2006 odeslal Jack Dorsy první tweet: „právě seřizuji svůj titr“. Od té doby se služba rozrostla a v současnosti má 200 milionů aktivní uživatelů. Jen od května bylo zaregistrováno 60 milionů nových účtů. Celkový počet uživatelů z celého světa je 500 milionů, takže aktivních uživatelů je pouze necelá polovina. Přesto generální ředitel Twitteru Tony Wang naznačil, že je služba „pulsem planety“.

Mollie Vandorová z technického týmu na blogu napsala: „Představujeme možnost stáhnout váš archiv z Twitteru, takže můžete získat veškeré své tweety (včetně retweetů) od úplného začátku. Jakmile svůj archiv stáhnete, můžete vyhledávat tweety podle data nebo určitých slov, frází, hashtagů nebo uživatelských jmen. Dokonce můžete se starými tweety dělat vše, co byste dělali se současnými.“

Vývojář Dave Wineer, který vyvinul první blogovací software, na svém blogu napsal: „Neřekli jednu věc. Jak často budou lidé moci archiv stáhnout? Jednou týdně? Jednou za měsíc? Nebo je to jen jednorázová záležitost? Myslím, že je to hodně důležité.“

Twitter denně zaznamená miliardy nových zpráv, takže jakýkoliv archív se stává velmi rychle zastaralým. Veškeré Tweety uchovává americká Knihovna kongresu a několik společností, které je analyzují a zpracovávají pro reklamní společnosti.

Byl pro vás článek přínosný?