Hlavní navigace

Vědci vyvíjejí inteligentní našeptávač přímo do ucha

7. 12. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © Sergey Novikov
Výzkumníci univerzity Carnegie Mellon pracují na softwaru umělé inteligence, který bude fungovat jako osobní asistent. Svému uživateli bude například šeptat do ucha navigační pokyny do oblíbené restaurace nebo odříká návod na poskládání zakoupené knihovny.

Tento software se jmenuje Gabriel po andělovi, který sloužil jako božský posel zpráv. Využíván bude jako nositelná technologie na hlavu ne nepodobná současným Google Glass.

Systém bude umět uživateli "šeptat" do ucha potřebné informace. Prozatím se však vývoj projektu soustředí pouze na software řídící celou technologii, podoba samotného zařízení ještě není známa. Od finální realizace projektu je však podle nich dělí jen pár let.

"Před deseti lety byla tato technologie pouhým science fiction," uvedl profesor počítačové vědy na univerzitě Carnegie Mellon Mahadev Satyanarayanan. "Již brzy se však může stát realitou." 

Celý projekt podporuje americký Národní vědecký ústav, který na vývoj virtuálního asistenta uvolnil téměř tři milionu dolarů.

"To nám umožňuje všechny úkoly řešit s daleko rozsáhlejšími možnostmi," potvrdil Satyanarayanan. "Například poskládat poličku z IKEA může být náročný úkol, při kterém může dojít k chybám. Náš výzkum hodlá vyvinout aplikaci, která vás celým postupem krok za krokem provede a okamžitě rozpozná jakýkoliv přešlap."

Jedna z hlavních technologií, které umožní vývoj Gabrielu, se nazývá "cloudlet". Cloudlet je datacentrum podporující cloudovou technologii, jež může sloužit hned několika uživatelům najednou.

příloha_ovladnete_sva_data

Cloudlety lze vystavit v blízkosti uživatelů, například na střeše kancelářské budovy nebo výrobní linky. Měly by být navzájem v takové blízkosti, aby nehrozil případný výpadek spojení.

Výzkumníci se nyní soustředí zejména na zlepšování počítačového zraku a poznávání lokací. První aplikace, které na Gabrielu poběží, budou umožňovat specifické úkony jako opravu industriálního stroje. Postupem času by však virtuální asistent poháněný systémem Gabriel měl zvládnout také vaření, navigaci a mnoho dalšího.

Byl pro vás článek přínosný?