Hlavní navigace

Velká čínská firewall se staví do cesty podnikání

19. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © Fantini&Rossini - Fotolia.com
Firmy si stěžují, že cenzura zpomaluje prohlížení WWW a blokuje přístup ke službám.

Zajímavý problém se stabilitou internetu obtěžoval malou společnost vytvářející 3D modely budov, s kancelářemi v Číně a klienty v zahraničí. Kdykoli se jeden z klientů pokusil připojit ze švédské lokality, došlo k hodinové ztrátě konektivity na čínské straně. Trvalo několik týdnů, než byla záhada objasněna. Klient se pokoušel z Číny přenést soubor nazvaný stejně jako švédské město Falun. Bohužel takto se jmenuje i náboženská skupina, která je v Číně zakázaná (Fa-lun-kung). Byl očividné, že do hry nemilosrdně vstoupila tzv. Velká čínská firewall. Vše se později vyřešilo, když firma přesunula své podnikání do Thajska, kde byla internetová konektivita rychlá, spolehlivá a dokonce šlo používat služby jako je Facebook nebo Twitter.

Tento případ je charakteristický pro současnou Čínu a problémy zahraničních společností, které se v ní snaží podnikat. Podle expertů snaha blokovat přístup z čínské půdy ke službám jako je Facebook, Twitter či YouTube, znemožňuje některé obchody, zpomaluje rychlost připojení a znemožňuje používání nové generace cloudových služeb. Přibližně 75 % firem říká, že nestabilní přístup k internetu snižuje jejich efektivitu a 40 % tvrdí, že snahy o cenzuru přímo poškozují jejich obchod.

Hlavním problém je Velká čínská firewall, přezdívka pro technologii na cenzurování a filtrování Internetu. Ta se aktivuje, kdykoli se počítač v Číně pokusí o připojení k zakázaným prostředkům na „druhé straně“, a začne zahazovat datové pakety. Čínské vládě se dosud nepodařilo vybudovat infrastrukturu, která by cenzurní zásahy zvládala bez vlivu na kvalitu připojení. Není to ostatně ani prioritou, ve všech situacích se preferuje využívání lokálních zdrojů.

Společnost Google začala v roce 2010 přesměrovávat vyhledávací dotazy do datových center v HongKongu, aby se vyhnula restrikcím a zůstala dostupná. Ale i tak se během posledního roku její služby staly méně spolehlivé.

V minulém měsíci si čínská vláda popudila prosperující softwarový průmysl, když zablokovala službu GitHub. GitHub je úložiště (částečně bezplatné) nabízející možnost ukládat zdrojové kódy, sdílet je či spolupracovat na jejich editaci. Po výbuchu kritiky ustoupila a odblokovala adresu.

Alex Miler, čínský podnikatel, který založil startup Frogo, říká, že vždy podporoval Velkou čínskou firewall, protože brání vstupu západní konkurence a dává prostor pro vznik a vývoj čínských internetových společností. Ale zablokování GitHubu bylo už příliš. „Je to místo, kde jsou k získání projekty s otevřeným zdrojovým kódem. Zablokováním GitHubu by udusili inovaci.“

Mezi hlavní cíle nové cenzury patří především poskytovatelé virtuálních privátních sítí (VPN). Zahraniční společnost nemůže legálně v Číně provozovat VPN bez lokálního certifikovaného partnera a řada provozovatelů byla v posledních měsících zablokována. Ti, kteří začali měnit používané porty služby, se stali cílem útoků typu denial-of-service.

Snahy o cenzuru začaly přitvrzovat v průběhu výměny hlavních představitelů vlády, změny, která nastává přibližně jednou za dekádu. Není tedy příliš pravděpodobné, že by se s novými tvářemi u moci mohla situace zlepšit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku