Hlavní navigace

Vodafone v Praze představil možnou budoucí celonárodní síť pro internet věcí

24. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Vodafone
Technologii NB-IoT pro připojení internetu věcí (IoT) představil v tuzemsku Vodafone. Je založená na standardech Low Power Wide Area (LPWA), fungovat bude na frekvencích LTE a podle propagátorů díky nízké spotřebě a vysoké propustnosti urychlí masivní rozšíření IoT.

Při testu -- jedním z prvních na světě, Vodafone připojil IoT moduly pomocí technologie NB-IoT (NarrowBand IoT, úzkopásmový internet věcí). Kromě vysílače k němu Vodafone potřeboval i speciálně upravené IoT moduly, které zabudoval do 3D modelu města pod parkovací místa.

Pomocí autíček na dálkové ovládání a s využitím webové aplikace pak předvedl, jak bude možné si v budoucnu najít, rezervovat a zaplatit místo na parkování právě díky technologii NB-IoT.

V globální síti Vodafonu je dnes do Internetu věcí připojeno již 41 milionu zařízení a téměř milión dalších přibývá každý měsíc. Spuštění NB-IoT bude mít zásadní dopad na jeho masivní rozvoj a rozšíření.

K tomu je v síti Vodafonu třeba nasadit nový software a Vodafone pak bude na jaře 2017 připraven na testování NB-IoT ve vybraných částech sítě.

Mezi první země, které vyzkoušejí přednosti standardu Low Power Wide Area (LPWA) v komerčním provozu, bude na začátku roku 2017 patřit Německo, Irsko, Nizozemí a Španělsko. Koncem roku 2017 přibudou další země.

V České republice bude Vodafone komerční testy spouštět s vybranými zákazníky během příštího roku. Na základě pilotního provozu připraví plán pro celonárodní pokrytí.

NB-IoT nabídne propustnost až 250 kb/s (až 20 Kb/s upload) a bude fungovat na frekvencích, které jsou přidělené sítích LTE, a to jak v rámci už užívané sítě, nebo v dedikovaném pásmu.   

Na jejím vývoji NB-IoT se podílely mezinárodní operátoři, dodavatelé modulů, IT řešení i výrobci koncových zařízení. Globálnímu rozšíření nahrává především její kompatibilita se standardy 3GPP (The 3rd Generation Partnership Project), i fakt, že k podpoře standardu NB-IoT se již přihlásilo více než 20 největších světových mobilních operátorů. Ti dohromady geograficky pokrývají více než 90 % trhu pro internet věcí.

příloha_ovladnete_sva_data

Technologie NB-IoT podporuje řešení jak v průmyslu (např. v energetice, automobilovém průmyslu, strojírenství, zemědělství, atd.), zdravotnictví a v projektech chytrých měst, tak i v oblasti běžného života (monitorování a zabezpečení domácností, vozidel, domácích mazlíčků atd.).

Mezi největší výhody patří podle Vodafonu výborná prostupnost signálu překážkami, signál se tak dostane i do sklepů nebo garáží, dále provoz na licencovaném frekvenčním pásmu zajišťujícím uživatelům spolehlivější a bezpečnější komunikaci, roaming, nízká spotřeba energie koncovými zařízeními (výdrž baterie až 10 – 15 let) a také jejich nízká cena.

Byl pro vás článek přínosný?