Hlavní navigace

Vyzkoušejte si nový Android, ponese název oblíbeného žvýkacího bonbónu Marshmallow

20. 8. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © nata777_7
Google poprvé představil novou verzi operačního systému Android. Pořadové číslo 6.0 ponese název oblíbeného žvýkacího bonbónu – Marshmallow. Přibude třeba podpora přípoje USB-C nebo Google Sound Search.

Dosud se vědělo jen to, že název nového Androidu bude začínat písmenem M, s prozrazením celého jména, společnost zároveň, jak je už tradicí, přidala do areálu svého sídla sochu zeleného robota nesoucího sladkost známou jako Marshmallow.

Venku už je také finální verze aktuální vývojářské aplikace Android 6.0 SDK a poslední preview, které si lze nahrát do zařízení značky Nexus.

„Tyto zkušební verze jsou skoro v konečné podobě, ale nejsou určeny ke standarnímu použití,“ uvádí Google. „Pamatujte, že až bude Android 6.0 Marshmallow v průběhu podzimu oficiálně vydán, bude třeba, abyste váš telefon manuálně uvedli do firemního nastavení, abyste mohli systém v budoucnu aktualizovat.“

příloha_ovladnete_sva_data

A jaké novinky má Marshmallow přinést? Mimo jiné jednodušší zacházení s právy, který dá uživatelům větší kontrolu nad tím, k jakým informacím aplikaci povolí přístup. Novinkou bude také vylepšení mobilního platebního nástroje Android Pay, podpora přípoje USB-C nebo Google Sound Search – aplikace na rozpoznávání hudby, která bude alternativou k Shazamu či Sounhoundu. Samozřejmostí je množství detailů zlepšujících chod samotného operačního systému.

Google údajně vyvíjí i dva nové chytré telefony Nexus, na kterých Marshmallow oficiálně uvede – jeden ve spolupráci s čínským výrobcem Huawei, druhý s LG. Oba budou mít díky novému Androidu s největší pravděpodobností zabudovaný scan otisků prstů, který umožní zařízení nejen odemykat, ale poslouží rovněž jako prostředek autentizace nákupů v Play Store a prostřednictvím Android Pay.

Byl pro vás článek přínosný?