Hlavní navigace

WhatsApp míří do firem

7. 9. 2017

Sdílet

 Autor: © strels - Fotolia.com
Facebook hodlá uvést na trh novou verzi oblíbené komunikační aplikace WhatsApp. Ta má být určená především pro obchodní styk mezi firmami a jejich zákazníky.

Pro malé firmy bude WhatsApp Business zdarma, globálně fungující korporace však za ni budou muset platit, ač zatím není zřejmé kolik. Podle dosud zveřejněných informací umožní aplikace organizacím -- od aerolinek až po banky -- komunikovat s klienty prostřednictvím upozornění týkajících se například „letových časů, potvrzování dodávky a dalších“.

V současnosti WhatsApp denně využívá kolem miliardy lidí a vývojáři se její funkčnost na komunikační ose firma-zákazník snaží už nějakou dobu vylepšovat. Například od minulého týdne je součástí WhatsApp obchodní ověřovací systém schopný přiřadit telefonní číslo k ověřenému firemnímu účtu (podobně jako Facebook propojuje firemní profily).

A už před časem vývojáři oznámili, že chtějí firmám umožnit prostřednictvím WhatsApp svým zákazníkům zasílat reklamní sdělení.

Do testování vznikající WhatsApp Business už se zapojila britská společnost Yoox Net-a-Porter z oblasti e-komerce, podle níž spousta zákazníků upřednostňuje právě WhatsApp před e-mailem například při dokončování obchodních transakcí či při doporučování potenciálních nákupů.

WhatsApp už proto integrovala do svého objednávkového systému a v současnosti jej testuje mimo jiné jako nástroj pro potvrzování doručených objednávek. A byť je byznys verze WhatsApp teprve ve vývoji, podle svých tvůrců její standardní verzi už spousta menších firem ke komunikaci se zákazníky využívá, byť toto spojení označili za „poměrně elementární“.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak naznačují aktuální trendy, význam WhatsApp v rámci samotných firem roste, zaměstnanci ji čím dál častěji využívají ke komunikaci mezi sebou. Mezi jinými jsou mezi nimi i pracovníci britské zdravotní služby National Health Service, kteří, jak se ukázalo, WhatsApp a SnapChat využívají i navzdory zákazu ke sdílení citlivých dat pacientů, a stejně tak vyšlo najevo, že jde o oblíbenou aplikaci mezi britskými diplomaty.

Takové využívání WhatsApp však přidělává vrásky pracovníkům IT oddělení, protože software je určen primárně pro soukromé účely jednotlivců a nezahrnuje tak nezbytná bezpečnostní opatření spjatá s firemním využitím. Alespoň zatím...

Byl pro vás článek přínosný?