Hlavní navigace

Zabezpečenou platformu pro firemní spolupráci začalo nabízet Cisco

9. 4. 2015

Sdílet

 Autor: © pressmaster - Fotolia.com
Řešení Spark nabízející virtuální týmovou spolupráci, komunikaci a sdílení dokumentů představilo Cisco. Jde o komerční podobu vloni představené aplikace Project Squared, jejíž základní verze zůstává bezplatná.

Sociální sítě jsou podle expertů populární platformou pro komunikaci a sdílení dokumentů a informací, ale pro firemní použití nejsou dostatečně chráněné. Jednu z bezpečnějších alternativ představilo Cisco – jde o řešení Spark.

To podle výrobce umožňuje propojit tým bez ohledu na to, kde se jeho jednotliví členové nachází. Spark vychází z aplikace Project Squared, která byla představena loni v listopadu, a výrazně rozšiřuje její možnosti.

Ve virtuálních projektových místnostech mohou menší týmy sdílet dokumenty nebo zůstat vzájemně v kontaktu. Nemusí být přitom všichni současně on-line. I když například některý z členů týmu není zrovna dostupný, místo zasílání různých zpráv e-mailem či SMS najde všechny potřebné informace na jednom místě, ve virtuální projektové místnosti na Sparku.

Základní varianta služby Spark zůstává bezplatná. Jednotliví členové týmu mohou díky ní spolupracovat uvnitř i mimo zázemí firmy s pomocí téměř jakéhokoli stolního i mobilního zařízení.

Kromě možnosti vytvářet virtuální projektové místnosti a sdílet dokumenty, je nově k dispozici například funkce moderátora konferenční místnosti, který rozhoduje o zapojení nebo vyloučení členů z konference, administrátorské funkce pro správu uživatelských účtů, nastavení pravidel přístupu, statistiky využití apod.

Souběžně s uvedením bezplatné služby Spark představila společnost Cisco také rozšiřující placené balíčky, které doplňují službu o funkce určené pro větší týmy. Balíček Spark Message rozšiřuje možnosti moderátora místnosti a uživatelům umožní využít výhody jednotného přihlašování, synchronizace adresářů a živé podpory.

Profirmy, které potřebují pořádat videokonference až pro 25 osob nebo potřebují mít přístup ke WebEx Meeting Center nebo Enterprise Edition, je určen balíček Spark Message and Meet.

V Česku budou služby dostupné až později, lokální kancelář přesný termín termín neupřesnila. Bezplatné verze služby Cisco Spark lze prý ale využívat bez jakýchkoli omezení.

 

Charakteristika Sparku podle výrobce:

ICTrocenka

Spark nabízí dvoustranné a skupinové zasílání zpráv, sdílení souborů, dvoustranné videokonference a jednání se sdílením obrazovky pro maximálně tři účastníky. Oproti Project Squared nabízí navíc také integraci mobilního kalendáře a kontaktů nebo komplexní šifrování obsahu.

Všechny tyto funkce zůstávají k dispozici zdarma a aplikaci si lze jednoduše stáhnout z obchodů Google Play či Appstore. Novinkou je také podpora 17 jazyků a také nový klient pro operační systém Windows umožňující pohodlné připojení ke službě i ze stolního počítače.

Byl pro vás článek přínosný?