IBM proti spamu

Únorová zpráva IBM Global Business Security Index, která každý měsíc sleduje globální bezpečnostní hrozby, zjistila, že množství spamu překvapivě kleslo vzhledem k hladině indexu z 83,11 procenta v lednu na 76,3 procenta v únoru – což je sedmiprocentní pokles.



Měsíční index globální bezpečnosti firem vykazuje pokles spamu
v období od ledna do února – 76 e-mailů ze sta je nevyžádaných.

Únorová zpráva IBM Global Business Security Index, která každý měsíc sleduje globální bezpečnostní hrozby, zjistila, že množství spamu překvapivě kleslo vzhledem k hladině indexu z 83,11 procenta v lednu na 76,3 procenta v únoru – což je sedmiprocentní pokles. Ovšem navzdory této příznivé zprávě je nevyžádaná pošta nadále velkým problémem pracovníků IT po celém světě.

Společnost IBM uvedla novou technologii boje proti spamu, která má pomoci firmám snížit výdaje a bezpečnostní rizika spojená s nevyžádanými e-maily a má zvýšit efektivitu dosavadních řešení filtrování spamu.

Nová technologie IBM zvaná FairUCE (Fair use of Unsolicited Commercial Email, přijatelné užití nevyžádaného komerčního e-mailu) filtruje a blokuje spam na základě analýzy identity domény, z níž e-mail přichází. Používá přitom zabudované funkce správy identit na úrovni sítě. Systém FairUCE dokáže potvrdit legitimitu e-mailové zprávy tím, že ustaví vztah mezi e-mailovou doménou, e-mailovou adresou a počítačem, z něhož byla zpráva odeslána. Protože jsou adresy IP pevné a nelze je měnit, FairUCE dokáže určit, zda zpráva přichází z napadeného, tzv. zombie počítače, automatického rozesílacího serveru (botu) nebo legitimního e-mailového serveru. Na rozdíl od filtrů nevyžádané pošty, které identifikují spam prověřováním obsahu každého příchozího e-mailu, FairUCE blokuje a odstraňuje zprávy od odesílatelů, kteří používají falešné identity, aby skryli svou skutečnou totožnost.

Nové řešení účinně minimalizuje rostoucí hrozbu phishingu a spoofingu, což jsou nekalé praktiky, jejichž cílem je přimět oběti poskytnout informace, jež mohou vést ke zneužití identity.










Komentáře