Hlavní navigace

Microsoft zakáže aktualizace starších Windows na nejnovějším hardwaru

20. 3. 2017

Sdílet

 Autor: © PixBox - Fotolia.com
Microsoft se chystá pro systémy Windows 7 a Windows 8.1 prosadit novou politiku podpory. A ta je pro uživatele krajně nevýhodná.

Osobní počítače poháněné nejnovějšími procesory od AMD, Intel a Qualcommu budou mít v případě systémů Windows 7 a Windows 8.1 zablokované přijímání bezpečnostních updatů, naznačuje revidovaný dokument Microsoftu týkající se plánů aktualizací.

"Váš počítač používá procesor, který v této verzi systému Windows není podporován, a proto nebude přijímat aktualizace."  Tak nějak by mohla vypadat zpráva, kterou příslušní uživatelé obdrží.

Chybová hláška se spustí, když se Windows 7 nebo Windows 8.1 pokusí načíst aktualizace na zařízeních s procesory sedmé generace od společnosti Intel a AMD – tedy Kaby Lake a Bristol Ridge – respektive s mobilními procesory Snapdragon 820 od Qualcommu.

Tyto procesory hodlá Microsoft podporovat pouze v rámci operačního systému Windows 10, uvádí dokument Microsoftu zaměřený právě na změnu principu aktualizací.

Windows 8.1 a Windows 7 na zařízeních s výše uvedenými procesory nebudou schopné skenovat nebo stahovat aktualizace prostřednictvím služby Windows Update nebo Microsoft Update.

Microsoft předpověděl určité změny na tomto poli už vloni v lednu 2016, kdy uvedl, že provozovat Windows 7 a Windows 8.1 na nejnovějších procesorech je „náročné“. Následně se rozhodl tyto aktualizace omezit a podstatně zkrátil i podporu samotného Windows 7.

Co se týče šesté generace čipů Intelu (Skylake), tam měla být podpora garantovaná původně jen do poloviny letošního roku, pak o rok později a nakonec podle všeho omezení vůči procesorům Skylake mizí úplně – takže konečný termín bude shodný s tím, kdy se ukončí celková podpora Windows 7, resp. Windows 8.1.

Někteří uživatelé nesou nejnovější krok Microsoftu dost nelibě a poukazují na to, že by se výrobce operačního systému neměl zabývat tím, jak „nové“ mají lidé ve svých počítačích.

příloha_ovladnete_sva_data

Ukončení podpory Windows 7 a 8.1 pro nejnovější hardware je podle nich šokující i kvůli tomu, že uvedené operační systémy jsou pro potřeby uživatelů stále dostačující, takže není důvod je měnit za Windows 10.

Windows 7 bude mít aktualizace zabezpečení až do 14. ledna 2020, Windows 8.1 pak do 10. ledna 2023.

Byl pro vás článek přínosný?