Hlavní navigace

Android je prý obětí spiknutí Microsoftu, Oraclu a Applu

5. 8. 2011

Sdílet

Alespoň to tvrdí David Drummond, vedoucí právního oddělení Googlu, podle něhož proti Androidu úmyslně vedou Microsoft, Oracle a Apple nepřátelské patentové kampaně.

Patentové spory ohledně Androidu přitom nabírají na intenzitě s tím, jak obliba této open source platformy od Googlu roste. Například Apple blokuje prodej tabletu Galaxy Tab od Samsungu v Austrálii, Microsoft pak vybírá platby za každý prodaný smartphone s Androidem od nejméně pěti velkých výrobců mobilních zařízení (jde např. o firmy HTC, Samsung, Motorola či Barnes & Noble) a Oracle žaluje Google kvůli údajnému vykrádání Javy.

Za další případ podobného typu označil Drummond spojení Microsoftu a Applu ve snaze koupit patenty zkrachovalého Nortelu, díky čemuž mohly tyto společnosti přebít nabídku 900 milionů dolarů od Googlu. Podle něj šlo o úmysl za každou cenu docílit toho, aby se Google k těmto patentům nedostal. I když by patenty obecně měly mít za cíl povzbuzovat inovace a vývoj v odvětví, podle zástupce Googlu se s nich stala zbraň, kterou lze i dobře zneužívat v konkurenčním boji.

Drummond slibuje, že Google se bude snažit situace řešit posilováním svého vlastního patentového portfolia, aby uchránil zákazníky před zbytečnými platbami navíc při koupi přístrojů s Androidem. Podle některých komentátorů totiž třeba Microsoft paradoxně vydělává více na výběru poplatků za Android od výrobců než na prodeji vlastního mobilního OS Windows Phone 7.

Microsoft, Oracle a Apple se ovšem brání s tím, že Google ukradl jejich duševní vlastnictví a například tablety s Androidem používají podobný systém ovládání gesty jako iPhone a iPad. Také experti, jako třeba nezávislý patentový analytik Florien Mueller,  přiznávají, že je dnes obtížné vytvořit mobilní operační systém, u kterého by nehrozilo nebezpečí možného porušení některého z existujících patentů, takže řešení situace není rozhodně snadné. Do sporu pak bude v budoucnu pravděpodobně zatažena i Mozilla, která chce svůj vlastní mobilní OS Boot to Gecko vybudovat na částech platformy Android. Více o něm najdete v článku Mozilla nezůstává u Firefoxu, chystá i vlastní mobilní OS.

Byl pro vás článek přínosný?