Hlavní navigace

Anonymous-OS podle všeho obsahuje škodlivý kód

16. 3. 2012

Sdílet

 Autor:
Populární úložiště open source aplikací SourceForge ze své nabídky odstranilo operační systém, za kterým má údajně stát skupina hacktivistů z Anonymous.

Podle správců serveru SourceForge se zdá, že operační systém nemá se skupinou Anonymous žádné přímé spojení. Jeho název je proto zavádějící a navíc existují velké pochyby o jeho bezpečnosti. „Odkaz na soubor jsme prozatím deaktivovali a celý projekt jsme pozastavili do doby, než budeme mít více informací, které by toto rozhodnutí mohly změnit,” píše se na komunitním blogu.

Operační systém nazvaný Anonymous-OS je založen na linuxové distribuci Ubuntu, přičemž jeho vzhled je výrazně ovlivněn tématikou známé hacktivistické skupiny. V systému je předinstalována řada dobře známých nástrojů pro realizaci útoků na webové stránky nebo maskování a analyzování internetového provozu a komunikace.

Anonymous je volně organizovaná skupina internetových aktivistů, kteří bojují proti určitým korporátním a vládním politikám tím, že vyřazují z provozu jejich stránky (nejčastěji útoky DDoS) nebo zveřejňují citlivá data. Skupina utrpěla počátkem tohoto měsíce velkou ránu, když se ukázalo, že jeden z jejích lídrů pracoval pro FBI a sbíral důkazy proti ostatním členům skupiny.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Anonymous-OS


Anonymous-OS byl poprvé zveřejněn v úterý na blogu Tumblr.com a od té doby si jej měly stáhnout již tisíce uživatelů. Jak se však následně ukázalo, žádný ze známých hacktivistů neměl o tvorbě takového systému ani ponětí. Na mnoha účtech sítě Twitter, za kterými mají stát právě členové skupiny Anonymous, se naopak objevila varování před nebezpečností distribuce. Systém prý obsahuje velké množství škodlivého softwaru.

Správce blogu Tumblr.com nicméně jakoukoliv závadnost systému odmítá. Na web proto umístil výsledky testování Anonymous-OS na přítomnost škodlivého kódu, které dopadlo negativně. I přesto se však systém na server SourceForge jen tak nevrátí. Autoři projektu nechtějí přijít o důvěru vývojářské komunity. „Věříme, že jde o správné rozhodnutí,“ píše se v prohlášení.

Byl pro vás článek přínosný?