Hlavní navigace

Apple dnes uvede nový Mac OS X 10.7 Lion

20. 7. 2011

Sdílet

Společnost Apple potvrdila, že dnes hodlá uvolnit svůj nový operační systém pro počítače Mac s kódovým označením Lion. Stane se tak o týden později, než se původně spekulovalo.

Předchozí odhady tvrdili, že Apple začne Mac OS X 10.7 Lion nabízet již 13. nebo 14. července, ale termín byl potvrzen zástupci Applu až nyní. Nový Mac OS X bude poprvé distribuován již pouze elektronickou formou z Mac App Store, kdy si uživatelé budou muset stáhnout zhruba 4 GB velký instalační soubor. Distribuce na optických médiích není plánována, což ale kompenzuje poměrně nízká cena za nový OS, která má činit v USA méně než 30 dolarů. Na nových Macích pak bude Lion už standardně předinstalován. Spekuluje se také, že Apple by při této příležitosti mohl odhalit inovovanou řadu ultralehkých notebooků Macbook Air vybavenou procesory Sandy Bridge.

Mac OS X 10.7 Lion byl detailně představen v červnu Stevem Jobsem na vývojářské konferenci WWDC. Apple celkově slibuje kolem 250 novinek a vylepšení, oficiální seznam je již k dispozici na webu společnosti Apple.

Pro české uživatele bude asi hlavní novinkou přítomnost oficiální češtiny přímo od Applu, která se dostala poprvé do vývojářského Preview 2 nového OS. Do předchozích verzí bylo potřeba češtinu dohrávat samostatně. Došlo také k úpravě vzhledu v nastavování preferencí a vylepšena byla i práce s externími displeji. Apple se při vývoji též výrazně inspiroval funkcemi tabletu iPad a některé z prvků tak přenesl i do svého desktopového OS Lion (mimochodem o něco podobného se pokouší i Microsoft s Windows 8). Podporována je také nová služba iCloud.

Mezi další novinky Mac OS X 10.7 Lion pak patří:

Mission Control je zcela nová funkce, která sjednocuje Exposé, Dashboard, Spaces a celoobrazovkové aplikace a poskytuje pohled z ptačí perspektivy na všechny aplikace a okna spuštěná v počítači Mac. Jednoduchým švihnutím se na pracovní ploše zobrazí otevřená okna seskupená podle aplikace, miniatury aplikací běžících v režimu celé obrazovky i Dashboard. Kliknutím okamžitě přejdete, kam potřebujete.

Launchpad umožňuje vyhledat a spustit jakoukoli aplikaci daleko snáz než dříve. Launchpad jediným kliknutím zobrazí všechny aplikace v počítači Mac v efektním rozvržení přes celou obrazovku, kde můžete aplikace spouštět, měnit jejich pořadí a organizovat je do složek. Aplikace také můžete uspořádat na několik stránek a švihnutím mezi nimi přecházet.

Nový Mac OS X Lion přináší do počítačů od Applu také zkušenost celé obrazovky, kterou znají uživatelé tabletu iPad. Jedním kliknutím vyplní okno aplikace celou obrazovku a naplno tak využije displej počítače Mac. Mezi jednotlivými celoobrazovkovými okny lze přecházet švihnutím a stejným postupem se vrátit i na plochu a Dashboard.

Nová gesta technologie Multi-Touch a plynulé animace mají umožnit lepší interakci s počítačem Mac. Mezi nová gesta patří ovládání velikosti zobrazení webové stránky nebo obrázku roztahováním a svíráním prstů, otáčení stránek nebo přecházení mezi celoobrazovkovými aplikacemi švihnutím doleva a doprava a zobrazení panelu Mission Control švihnutím nahoru.

Byl pro vás článek přínosný?