Hlavní navigace

BlackBerry začne vyrábět software pro samořiditelná auta

22. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Ford
Kanadská společnost nejznámější patrně pro své mobilní telefony, které již však nevyrábí, sází svou budoucnost na autonomní vozy. Hodlá vyrábět software pro příští generace samořiditelných aut, vyplývá z informací serveru The Wall Street Journal.

Detailnější zprávy by BlackBerry mělo zveřejnit během nejbližších dní spolu se svými čtvrtletními výsledky.

Základem nového zaměření firmy bude pravděpodobně společnost QNX, kterou BlackBerry vlastní a která se specializuje na výrobu zábavních a informačních systémů do automobilů. Během následujících let se má počet zaměstnanců QNX zdvojnásobit a plánuje se též výstavba nové centra pro technologie samořiditelných vozů blízko kanadské Ottawy.

Podle dalších zpráv Wall Street Journalu je BlackBerry v kontaktu s velkými jmény amerického automobilového průmyslu – zmíněn je Ford i General Motors.

Je to možná poslední šance BlackBerry, aby se upadají společnost vyhnula akvizici nebo krachu. Odkoupit ji chtěl kupříkladu Samsung nebo Oracle, společnosti, které by mohly těžit z jejích patentů.

V rozhovoru pro Wall Street Journal uvedl generální ředitel společnosti John Chen, že „automobilový sektor je naší nejlepší příležitostí k růstu zisků“.

příloha_ovladnete_sva_data

Příští rok bude pro samořiditelná auta v mnohém rokem přelomovým: letošek položil základy práce, která příští rok ponese první plody. Zatím se zdá, že autonomní vozy jsou skutečně oblastí, na které chtějí ICT a automobilový průmysl spolupracovat a vzniknuvší spousty skupin a aliancí, které spolupracují na vývoji souvisejících technologií tomu dávají za pravdu.

Od BlackBerry je tak přesun směrem k automobilovému softwaru logický: její pověst i obrat v posledních letech výrazně utrpěly a inovativní sektor, kde se je vysoký finanční potenciál, ji může vrátit zpět do hry.

Byl pro vás článek přínosný?