Hlavní navigace

Bude Samba 4 stačit na zámky Microsoftu?

13. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © kentoh - Fotolia.com
Nová verze Samby, připravovaná dlouhé roky, nabízí první open source implementaci protokolů Active Directory, díky antimonopolnímu vypořádání EU s Microsoftem.

Když byl Micrososft v roce 2004 obviněn z porušení protimonopolních zákonů EU, souhlasil s uvolněním všech informací o síťové autentikaci Active Directory, své implementace adresářových služeb LDAP pro použití v systémů Microsoft Windows. Active Directory je služba, která umožňuje efektivně organizovat síťové prostředky pro komplikované a rozsáhlé organizační struktury a jejich informace a nastavení ukládat v centrálně organizované databázi. Tajení detailů jejích protokolů po léta znemožňovalo začlenění linuxových souborových serverů jako plnohodnotné alternativy do sítí Windows.

Předchozí verze Samby nabízely pouze funkce doménových řadičů implementované v dnes již archaických Windows NT. Verze 4 uvolněná 11. prosince nabízí vše, co je potřeba pro doménový řadič, kompatibilní se všemi nyní podporovanými klienty běžícími se systémem Microsoft Windows, včetně Windows 8. Obsahuje adresářový server LDAP, autentikační server Haeimdal Kervero, bezpečný server Dynamic DNS, programovací rozhraní v jazyce Python a administrativní nástroje pro rozsáhlá nasazení včetně podpory mnoha různých scénářů upgradu.

Samba 4 by měla být vhodná i pro úsporné servery a vestavěné aplikace a současně škálovat až do rozsáhlých clustrovaných systémů. První industriální nasazení se jeví velmi úspěšná. Jak říká Steve va Maanen, zakladatel servisní organizace IT v Tokiu:„Díky Sambě 4 mám dva plně replikované doménové řadiče, které se spustí do 10 sekund! Je vždy dobré mít alternativy a Samba 4 je vynikající.“

Samba 4 je často prezentovaná jako příklad úspěchu hnutí open source, kritici ovšem poukazují na její skutečně dlouhý vývoj, který se datuje od roku 2003, přičemž první alfa verze se objevila až v roce 2006. Podle Jeremy Allisona, jednoho z hlavních vývojářů Samby, robustnosti a kompletnosti právě uvolněné verze 4 významně napomohl samotný Microsoft, který ve své spolupráci šel dál, než vyžadovalo vlastní antimonopolní vypořádání s EU: „Microsoft nám po vytvoření a předání vlastní dokumentace pomohl s testováním kompatibility, které vypořádání nevyžadovalo, ale bylo velmi vítané!“ vysvětlil Allison.

Zdá se, že Samba 4 bude představovat pro Microsoft významnou konkurenci v řadě segmentů trhu. Její rychlost a škálovatelnost uspokojí nasazení v podnikovém sektoru a současně je dostatečně flexibilní pro snadné začlenění do libovolné existující instalace. Dokáže běžet i na nenáročném hardware a díky modularitě a otevřenému zdrojovému kódu se v podstatě může stát základem pro další projekty potřebující jistotu kompatibility s protokoly Microsoftu. Díky tomu, že protokoly byly plně licencovány, jsou legální rizika velmi malá.

Samba 4.0 je po openchange 1.0 (aspirující na plnohodnotnou náhradu workgroupového serveru Exchange) dalším klíčem, který odemyká data dosud plně uzamčená pod protokoly a servery Microsoftu, které pro miliony klientů s Windows neměly svou bezplatnou alternativou. Přichází právě v okamžiku, kdy Microsoft značně zdražuje svá licenční schémata, proto bude zajímavé sledovat další vývoj.

Byl pro vás článek přínosný?