Hlavní navigace

Chrome 15 s novým pojetím karet a s rychlejším JavaScriptem

29. 9. 2011

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
Google sice uvedl Chrome 14 před necelými dvěma týdny, ale již intenzivně pracuje na verzi 15, což potvrdila i nově uvolněná beta. Jaké novinky tentokrát přinese?

Google se v Chrome 15 rozhodl experimentovat s grafickým rozhraním prohlížeče, což je vždy nevděčný krok, protože řada uživatelů si nechce odvykat na dosavadní podobu a ovládání. Nový Chrome rozděluje nově otevírané karty na dvě části, odkud lze přistupovat na nejnavštěvovanější weby a na nainstalované aplikace. Nové rozdělení karet má být příznivé zejména pro uživatele s menšími displeji. Původně se počítalo i s třetí částí obsahující záložky (tak tomu bylo v alfa verzi Chrome 15 – viz video), které ale v betě nakonec zůstaly na svém místě v horizontální liště pod adresním řádkem. V pravém dolním rohu pak uživatelé najdou přístup k naposledy zavřeným kartám.

Mezi další novinky pak patří tradiční oprava několika objevených zranitelností a také údajně mělo dojít ke změnám v javascriptovém enginu, který by měl být opět o něco rychlejší. Konkrétní číslo ale Google zatím neuvádí a před vydáním finální verze pravděpodobně JavaScript ještě trochu poladí. Chrome 15 dále rozšiřuje možnost sychronizace o multifunkční adresní řádek Omnibox, přičemž celou synchronizaci umožnil lépe kustomizovat potřebám uživatele a také nově nastavil JavaScript Fullscreen API jako výchozí, což je důležitá informace zejména pro webové vývojáře.

Novinky v Chrome 15 (ovšem jedná se o starší alfu s rozdělením karty na tři části, nikoliv o novou betu) také shrnuje následující video:



Finální verze bychom se měli dočkat zhruba za měsíc. Kromě bety Chrome 15 Google uvolnil i první vývojářský build verze 16, která by jako hlavní novinku měla přinést možnost tvorby a přepínání mezi více účty, tzv. multiprofily.

Byl pro vás článek přínosný?