Hlavní navigace

Chybná aktualizace způsobuje pád Windows 7

14. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Microsoft vyzval uživatele Windows 7, aby si ze svých zařízení odinstalovali opravnou aktualizaci, která má na svědomí opakovaný pád operačního systému.

Chybná oprava byla součástí pravidelné úterní aktualizace distribuované přes službu Windows Update. Společnost nyní vyzvala všechny uživatele, kteří si aktualizaci již stáhli do svých zařízení, aby co nejdříve provedli její odstranění a zabránili tak zhroucení operačního systému Windows 7. Microsoft takto reaguje na množící se stížnosti uživatelů, kterým se po stáhnutí aktualizace zobrazila nechvalně proslulá „modrá obrazovka smrti“ a následně se spustilo opakované restartování systému.

Podle prvních informací mají s aktualizací problém především uživatelé v Brazílii, ovšem objevují se také zprávy z dalších zemí. Některým uživatelům se prý před zhroucením systému zobrazila chybová zpráva zmiňující software od ruské společnosti Kaspersky Lab. Konkrétně prý mělo jít o produkt Kaspersky Endpoint Security 8.

Greg Hoppes z Coloradské univerzity si navíc všiml, že chybná oprava po každém restartu počítače žádá o provedení diagnostiky pevného disku přes aplikaci CHKDSK. V této souvislosti vydala společnost Kaspersky vlastní prohlášení, ve kterém uvádí, že problém s CHKDSK mohou mít vedle Windows 7 také operační systémy Windows Vista, Server 2008 nebo Server 2008 R2.

Sám Microsoft však zdroj celého problému nespecifikoval. Pouze potvrdil informaci, že za zhroucení systému může chybná aktualizace ve spojení s jistým softwarem třetí strany. Microsoft již na svých stránkách zveřejnil přesné instrukce pro úspěšné odstranění aktualizace.

„Zdá se, že v Brazílii se problém týká pouze těch uživatelů, kteří mají ve svém prohlížeči nainstalovaný bezpečnostní plugin G-Buster, jenž je vyžadován tamními bankami,“ napsal analytik Wolfgang Kandek.

Chybná oprava MS13-036 byla původně určena pro opravu čtyř zranitelností v ovladači režimu jádra systému Windows. Z toho důvodu prý není Kandek vůbec překvapen, že se objevily nějaké problémy.

Byl pro vás článek přínosný?