Hlavní navigace

Co musí Microsoft udělat pro záchranu Windows RT?

17. 3. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Stále častěji se objevují názory, že Microsoft uvedením dvou operačních systémů pro tablety udělal chybu. Nic však není ztraceno. Windows RT se stále mohou stát úspěšnou platformou.

Současná bilance Windows RT je žalostná. Agentura IDC ve své zprávě z minulého týdne uvádí, že tento operační systém tvoří pouze 1,9 % celého trhu s tablety, a do roku 2017 si prý polepší maximálně o 1 procentní bod.

Samsung dokonce v reakci na špatné budoucí vyhlídky stahuje své tablety s Windows RT z německého a několika dalších evropských trhů. Jedinými výrobci, kteří Windows RT skutečně používají ve svých zařízeních, jsou tak kromě Microsoftu pouze Lenovo, Asus a Dell.

Jejich představitelé se sice snaží znít optimisticky, je však zřejmé, že i oni si jsou složité situace Windows RT velmi dobře vědomi. Například Asus již musel svůj VivoTab RT zlevnit o 200 dolarů a kromě Amazonu nemá tento tablet ve své nabídce žádný větší prodejce, dokonce ani Microsoft Store.

Microsoft toho pro záchranu Windows RT příliš neudělal. Jediným krokem, o kterém informoval deník Wall Street Journal, bylo snížení licenčních poplatků, což by mělo mírně snížit náklady výrobců. Pouze to však platformu nezachrání.

Velkým problémem Windows RT, ale vlastně i Windows 8, je nedostatek kvalitních aplikací. Jediným oficiálním distribučním kanálem je Windows Store, který však vývojáře zatím příliš neláká. V současné době je v obchodě kolem 50 tisíc aplikací, což na první pohled může vypadat jako zajímavé číslo. Kvantita však často nejde ruku v ruce s kvalitou.

Ve Windows Store je kritický nedostatek aplikací od velkých vývojářů. Zcela například chybí nástroje Facebooku (Twitter zveřejnil svou aplikaci teprve před třemi dny). Uživatel je tak odkázán na webové rozhraní, které však pochopitelně nabízí zcela odlišný zážitek. Ve srovnání s konkurencí Windows Store velmi zaostává. Prvním krokem k uzdravení tabletových Windows je proto dostatek užitečných aplikací.

Druhým krokem je odstranění desktopového rozhraní. Desktop na Windows RT zkrátka nemá co dělat. Jeho jediným účelem je spouštění zabudovaných aplikací sady Office. Přitom by stačilo tyto aplikace přizpůsobit přímo tabletům. V současné době Office na Windows RT působí dost těžkopádně. Zeštíhlující kúra v podobě odebrání některých nástrojů a tlačítek by těmto aplikacím velmi prospěla.

V neposlední řadě by se měl Microsoft zaměřit na rychlost. Rozhraní Metro má stále velký potenciál, který snižuje již zmíněná snaha zalíbit se také desktopovým uživatelům, s čímž jsou nutně spojeny i hardwarové nároky systému. Tím se dostáváme zpět k Office RT – pokud společnost očekává, že se vývojáři budou zajímat o její platformu, pak jim měla jít příkladem a vytvořit alespoň Office RT plně funkční v novém prostředí.

Windows RT nejsou propadákem. Ale mohly by být, pokud Microsoft velmi rychle něco nezmění. A čas se krátí.

Zdroj: wired.com

Byl pro vás článek přínosný?