Hlavní navigace

Cortana uživatelům Windows 10 pomůže při analýze dat

6. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Radan Dolejš, IDG Czech Republic
Microsoft ukázal, jak uživatelé nové verze operačního systému Windows budou moci používat hlasovou asistentku Cortana k analýze velkého množství dat.

Microsoft pořádá konferenci Ignite pro IT profesionály, přičemž tento rok se zde zaměřuje na představení funkcí, které u Windows 10 využijí především firemní zákazníci.

Jak během své úvodní řeči uvedl korporátní viceprezident divize Operační systémy v Microsoftu Joe Belfiore, u Windows 10 se Microsoft snažil najít „tu správnou rovnováhu mezi prostředím, které je pro uživatele známé a možnostmi zvýšení produktivity“ a nabídne tak hned několik zajímavých vylepšení.

Jedním z nich jsou nové možnosti využití hlasové asistentky Cortana, která umí uživateli hledat odpovědi na různé otázky a provádět jednoduché úkony. Cortana je založena na vyhledávači Bing a cloudovém algoritmu, který se za pochodu učí návyky uživatele a neustále se tak zlepšuje.

Belfiore při své demonstraci ukázal, jak Cortana například pomůže IT oddělením odpovídat na často pokládané otázky zaměstnanci společnosti. Belfiore se zeptal Cortany na to, jakým způsobem může propojit svůj počítač s jiným displejem a hlasová asistentka mu ihned našla odpověď.

Cortana může zaměstnancům pomáhat také při analýze dat. Tuto funkci Microsoft demonstroval tím, že zkompiloval data o účastnících Ignite pomocí přídavku PowerBI pro Excel. Belfiore dal Cortaně příkaz, aby použila PowerBI ke zjištění toho, kolik účastníků se na konferenci zaregistrovalo a hlasová asistentka odpověď díky zkompilovaným datům získala během několika vteřin.

Díky PowerBI pak byla Cortana schopná také ukázat statistiky návštěvnosti podle země původu IT expertů či odvětví, v němž pracují. V přihlášce měli účastníci Ignite uvést, kolik počítačů má jejich firma. Cortana tyto data prošla a v přehledném grafu ukázala, že v průměru mají nejvíce počítačů bezpečností společnosti.

Kromě Cortany Belfiore ukázal také funkci několika desktopů, která bude ve Windows zcela nová, i když například uživatelé Mac OS a Linuxu ji už nějakou dobu znají. Tato funkce uživatelům umožní nastavit několik desktopů a u každého z nich mít přednastavevné jiné aplikace.

příloha_ovladnete_sva_data

Díky tomu uživatelé získají hned několik různých pracovních prostředí pro vykonávání odlišných úkolů. Belfiore při své prezentaci ukázal, jak uživatelé budou moci jednoduše přesouvat aplikace mezi jednotlivými prostředními.

Microsoft přidal do svého chystaného OS také několik bezpečnostních funkcí včetně nové autentifikační technologie zvané Microsoft Hello, jež umí uživatele identifikovat pomocí jeho tváře. Představitelé Microsoftu ukázali, jak Hello začne ihned po zapnutí počítače automaticky prohledávat skeny tváří, které má lokálně uložené pomocí webkamery a uživateli tak odpadá nutnost zadávat heslo.

Byl pro vás článek přínosný?