Hlavní navigace

Dropbox nabídne vlastní textový editor jako nástroj pro týmovou spolupráci

16. 10. 2015

Sdílet

 Autor: © Andreas Haertle - Fotolia.com
Pokud existuje druh softwaru, kde je v současné době přeplněno, tak je to trh s internetovými textovými editory. Kousek svého koláče zde chtějí Google, Microsoft, Evernote, Box, Quip a spousta dalších společností.

K těmto ambicím se nyní připojil také Dropbox, který zveřejnil beta verzi jednoduchého cloudového textového editoru určeného k hromadné spolupráci zvaného Paper. Dokument v Paperu začíná jednoduše: Uživatel uvidí pouze pole pro nadpis a tělo dokumentu.

Avšak dokumenty v Paperu toho zvládnou hodně, mezi jinými funkcemi například také ukázky souborů uložených na Dropboxu a Google Drive. Paper se dá využít také k tvorbě seznamů potřebných činností, které můžete sdílet se svými spolupracovníky. Na své si přijdou i programátoři, Paper totiž dokáže automaticky zformátovat kód napsaný do jeho dokumentů.

Uživatelé mohou do svých dokumentů samozřejmě zvát spolupracovníky, kteří na nich mohou pracovat ve stejnou chvíli. Živé přídavky do dokumentů jsou zaznamenávány barevným kurzorem a jmenovkou daného uživatele.

Podle dostupných ukázek se zatím tato služba velice podobná Google Wave. Tento nástroj pro spolupracovníky však neuspěl kvůli nedostatku zájmu uživatelů, kteří z velké části ani nepochopili, k čemu byl nástroj určen.

Paper však zvolil jiný přístup než Google a své funkce vysvětluje daleko jednodušeji než Google. Zatím však není jasné, zda uživatelé vůbec vyhledávají nástroj, který nabízí takový přehršel funkcí.

Podle projektového manažera Dropboxu Matteuse Pana půjde Paper na trh jen velmi pomalu. Beta verze je nyní přístupná pro všechny, ale společnost vytvořila seznam čekatelů, podle kterého bude zájemce o produkt do svých registrací pomalu přidávat. Od těchto uživatelů potom bude sbírat feedback, který využije k možným alteracím Paperu.

příloha_ovladnete_sva_data

Internetové textové editory pro několik uživatelů najednou patří mezi nejvyužívanější firemní nástroje na internetu. Vývoj podobného softwaru se tedy může zdát jako jednoduchý recept na úspěch.

Ale Dropbox Paper, alespoň zvenčí, nevypadá, že by se chtěl od své konkurence příliš odlišovat. Jeho funkce vypadají slibně, ale je otázkou, zda budou stačit na to, aby přebraly uživatele Google Apps for Work nebo Office 365.

Byl pro vás článek přínosný?