Hlavní navigace

Důvěra v mobilní platební řešení prudce klesá

9. 2. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia
Uživatelé podle mezinárodní obchodní asociace MEF v řadě případů nevěří v bezpečnost mobilních platebních systémů nebo nevěří ani danému obchodníkovi. Také je trápí, že musejí obecně při stahování aplikací sdílet příliš mnoho osobních informací.

Z průzkumu mezi 15 000 uživateli mobilních zařízení v patnácti zemí světa vyplynulo, že lidé mobilním platebním řešením (kromě samozřejmě platebních karet) příliš nevěří. Tato nedůvěra vzrostla především ve Spojených státech, a to ve všech oblastech z 26 % v roce 2013 na 35 % v roce 2014.

Závěry studie by mohly podle analytiků neblaze působit na zavádění nových mobilních služeb typu elektronických platebních systémů jako je třeba Apple Pay.

Téměř polovina respondentů uvedla, že v důsledku celkové nedůvěry stahují méně aplikací. Téměř tři čtvrtiny respondentů jako největší problém zmínily to, že nechtějí s nikým sdílet informace o své lokaci a kontaktech.

Studii vypracovala mezinárodní obchodní asociace MEF se sdílem v Londýně, mezi jejíž členy patří Samsung, Microsoft, MasterCard a další klíčové firmy. Podle šéfa MEF Andrewa Buda by firmy nabízející mobilní platby, obsah a služby měly v závislosti na výsledcích studie „implementovat nové bezpečnostní prvky, více chránit soukromí uživatelů při každé transakci a zvýšit celkovou transparentnost fungování softwaru“.

MEF spustil v roce 2014 iniciativu, která měla vývojářům usnadnit integraci několika vět, které běžným uživatelům přívětivým způsobem vysvětlují podmínky ochrany soukromí, do jejich aplikací. Podrobnosti lze nalézt na webu appprivacy.net.

ICTrocenka

Jedním z nejvíce alarmujících zjištění studie je to, že 72 % dotázaných je nespokojeno se sdílením osobních informací při používání mobilních aplikací, přičemž o rok dříve to bylo pouze 65 %. Téměř 70 % dotázaných pak uvedlo, že podle jejich názoru by měli uživatelé mít právo vlastnit všechna data sesbíraná pomocí jejich chytrých zařízení.

Více než třetina dotázaných ve studii řekla, že kvůli obavám z bezpečnosti doposud na svém smartphonu nevyzkoušeli mobilní peněženku. Naopak pouze 15 % respondentů uvedlo, že již mobilní peněženku vyzkoušeli nebo to mají v plánu.

Byl pro vás článek přínosný?