Hlavní navigace

Firefox 4 je téměř hotov, RC verze je na světě

10. 3. 2011

Sdílet

Mozila uvolnila dlouho očekávanou release candidate verzi prohlížeče Firefox 4.0.

Johnathan Nightgale, ředitel vývoje Firefoxu, potvrdil, že uvolnění RC verze znamená, že vývojový tým má již pocit, že práce na novém prohlížeči jsou již prakticky dokončeny. Tým pro zajištění kvality sice bude nadále sbírat zpětnou vazbu od uživatelů, ale pokud se neobjeví žádná majoritní chyba, Mozilla by mohla uvolnit finální verzi Firefoxu 4.0 do konce tohoto měsíce.

Jedná se oproti původním plánům skoro o půlroční zpoždění. Navíc je už poměrně jisté, že Mozilla prohrála závod s Microsoftem, který chce představit finální verzi Internet Exploreru 9.0 příští týden v pondělí a Google vydal desátou majoritní verzi Chrome již tento týden. Více o ní najdete v článku Chrome 10 je rychlejší, bezpečnější a s nově zpracovaným nastavením.

Za prodloužení vývoje Firefoxu 4.0 může zejména množství novinek, které Mozilla přidala v jednom jediném kroku, ale u nichž narážela na řadu chyb. Firefox 4 má kompletně přepracované uživatelské rozhraní s menu pod jedním tlačítkem, což je ovšem věc, na kterou je řada uživatelů citlivá a je možné, že se změnou nebudou souhlasit. Zrychlen byl i výkon JavaScriptového enginu (Mozilla žádné konkrétní údaje neuvádí, ale zajímavé bude sledovat rozdíl oproti Chrome 10 a jeho enginu Crankshaft, který je podle Googlu výrazně optimalizován pro často spouštěné kódy a např. benchmark V8 ukazuje zrychlení o 66 % oproti předchozí verzi Chrome). Dále Mozilla přepracovala správce doplňků, který má nyní celoobrazovkové rozhraní. K posunu došlo také ve správě panelů, uživatelé je mohou spojovat do různých skupiny, což je funkce označovaná jako Panorama. Do vrchní částí prohlížeče mohou být také přidány malé permanentní okna pro stránky a aplikace, které chce uživatel nechat trvale otevřené.

Poprvé také Mozilla nabízí ve Firefoxu možnost synchronizace záložek mezi různými počítači či se smartphony s OS Android. Objevuje se také funkce, umožňující vypnout sledování chování uživatele na webech a nabízet mu podle toho personalizovanou reklamu. Oficiálně také Mozilla uvede hardwarovou akceleraci vykreslování obsahu za použití jader grafických karet a to i pod staršími OS, jako jsou Windows XP.

Firefox 4.0 RC je k dispozici ke stažení pro Windows, Mac a Linux a podporuje více než 70 jazyků. Uživatelům beta verzí bude jejich prohlížeč na release candidate aktualizován automaticky.

Byl pro vás článek přínosný?