Hlavní navigace

Firefox 9 byl nestabilní, Mozilla musela hned vydat opravu

27. 12. 2011

Sdílet

 Autor:
S nejvíce pády se údajně potýkala verze pro Mac, ale problémy se nevyhnuly ani verzím Firefoxu 9 pro Windows a Linux.

Mozilla udělala další přehmat. Vydala v minulém týdnu verzi Firefoxu 9, která nebyla stabilní a tak hned další den musela vydat aktualizaci, která měla za cíl chyby opravit. Řada uživatelů se proto velmi divila, proč byl Firefox 9.0.1 uvolněn tak brzy a co obsahovala původní verze za problémy. Fórum podpory Microsoftu je plné otázek, odpověď je přitom snadná – chyba na straně Mozilly, která způsobila řadu nepříjemností.

I když Mozilla v poznámkách k vydání Firefoxu 9.0.1 přesně nespecifikovala důvody vydání této verze, vývojáři tvrdí, že hlavním důvodem byly pády prohlížeče, které nejvíce postihly verzi pro Mac OS. Naopak verze pro Windows prý byla postižena jen minimálně.

Alex Keybl, projektový manažer Mozilly, potvrdil, že došlo k opravě chyby s označením 708572, která způsobovala pád prohlížeče s různými toolbary, třeba s jednám od NFL tými dallaských kovbojů (jejichž toolbar je velmi oblíben v USA).

Tento problém nebyl v poslední době jediný. Například 21. listopadu Mozilla musela rychle vydat opravený Firefox 8.0.1, který opět řešil nestabilitu pod Mac OS X. Je vidět, že zrychlený cyklus vývoje Firefoxu nezvládají jen administrátoři ve firmách, vývojáři doplňků či běžní uživatelé, ale i samotní vývojáři Mozilly, kteří nestíhají produkt dostatečně ozkoušet a uvolňují v rychlosti verze s chybami. Řešením by mohlo být prodloužení vývojového cyklu Firefoxu, který je nyní nesmyslně rychlý a Mozilla za něj sklízí ostrou kritiku, podíl Firefoxu navíc stále klesá a ani rychlé vydávání jedné nové verze za druhou situaci příliš nezměnilo.

Byl pro vás článek přínosný?