Hlavní navigace

Firefox bude mít vlastní verzi pro rozhraní Windows 8 Metro

15. 2. 2012

Sdílet

 Autor:
Mozilla chce uvolnit prototypovou verzi Firefoxu pro dotykové rozhraní operačního systému Windows 8 do konce příštího čtvrtletí a později přidat i další edice prohlížeče.

Firefox je prvním prohlížečem konkurujícím Internet Exploreru, jehož výrobce se veřejně zavázal k vydání speciální Metro edice. Mozilla zřejmě bude postupovat podobně jako Microsoft, který chce pro Windows 8 uvolnit hned dvě verze Internet Exploreru 10 - jednu pro rozhraní Metro a druhou pro klasický desktop.


Mozilla o svém záměru na vydání technologické prototypové (proof of concept) verze Firefoxu pro Metro informovala o tomto víkendu v aktualizovaném vývojovém plánu. „Nebude to alfa nebo beta verze. Jde nám jen o to demonstrovat schopnost Firefoxu běžet ve Windows 8 Metro,“ řekl Asa Dotzler, produktový ředitel Firefoxu.


Podle současného plánu by se prototypová verze měla objevit někdy během druhého čtvrtletí letošního roku. V rozmezí července a prosince by se pak měly dostat ven i alfa s beta verzí. „Alfou si pouze otestujeme instalaci a základní funkce prohlížeče, beta už ale nabídne nástroje pro finální produkt,“ upřesnil Dotzler.

příloha_ovladnete_sva_data


V jiném dokumentu Mozilla popisuje své plány poněkud konkrétněji. Vyplývá z něj například, že Firefox pro 32bitové Windows 8 Metro se bude spoléhat na současné knihovny Gecko. Díky tomu nebudou vývojáři muset portovat celý zdrojový kód do WinRT (Windows Runtime) API, rozhraní určeného pro vývoj Metro aplikací. Na druhou stranu by to znamenalo, že Firefox pro Metro poběží na Windows 8, nikoliv však na Windows on ARM.


„Firefox pro Metro bude full-screen aplikací s aplikačním panelem, který bude obsahovat adresní řádek (Awesomebar), navigační tlačítka a karty,“ píše se v dokumentu. Mozilla prý v současné době čeká, až Microsoft koncem února uvolní zkušební verzi Windows 8 pro uživatele a vývojáři si tak budou moci udělat lepší představu. Jediné, čím si nyní můžeme být zcela jistí, je to, že distribuce Firefoxu pro Metro bude probíhat prostřednictvím Windows Store. Jinou cestou totiž aplikace pro Metro ani možné šířit nebude.

Byl pro vás článek přínosný?