Hlavní navigace

Flash Player 11 výrazným posunem ve vykreslování grafiky

5. 10. 2011

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Společnost Adobe oficiálně představila jedenáctou verzi přehrávače Flash a třetí verzi aplikace Air. Snaží se tak vymezit oproti nástupu HTML5 a ukázat, že její doplněk má stále svoje opodstatnění.

Nová revize HTML5 byla navržena s možností nahradit nejrůznější doplňky pro vykreslování bohatého obsahu, jako je právě Flash Player či konkurenční Silverlight od Microsoftu. Adobe se ale možnostmi nové verze snaží ukázat, že o nahrazení nemůže být příliš řeč.

Ve Flash Playeru 11 se společnost Adobe zaměřila na co nejvyšší zrychlení vykreslování grafiky díky využití nízkoúrovňového systému Stage 3G. Ten umožňuje přímo využívat hardwarové prostředky a neodkazuje se jen na služby operačního systému. Pro akceleraci 2D grafiky pak Adobe použil nový framework Starling. Výsledkem je výrazné odlehčení systému při přehrávání flashového obsahu, což ocení zejména majitelé mobilních zařízení. Flash Player 11 tedy otevírá nové možnosti v oblasti grafiky a během oficiálního představení bylo například předvedeno i hraní 3D hry Unreal Tournament v rámci Flashe. V některých typech operací má být podle zástupců Adobe Flash Player 11 až tisíckrát rychlejší oproti dosavadní verzi 10.

Podle očekávání také Adobe představil Air 3, což je technologie pro vývoj aplikací pro Flash Player. I zde došlo k důrazu na redukci systémových prostředků, takže aplikace vytvořené pro Flash by měly běhat značně lépe i na mobilních přístrojích. Adobe ovšem nemyslel jen na konzumenty multimediálního obsahu, ale i na podnikové uživatele.

„Vývojáři budou moci nástroje použít také pro hlubší integraci podnikového softwaru, jako jsou Excel či Outlook, v zařízeních,“ tvrdí Murarka. Zajímavou novinkou je také možnost spojit Air 3 s aplikací a usnadnit tak její instalaci na operačních systémech Android, Windows či Mac. Jde tedy o podobnou možnost, jakou nabídla nedávno společnost Adobe vývojářům pro Apple iOS. Zvýšení grafického výkonu pak mohou vývojáři podnikových aplikací využít zejména pro vykreslování datově náročného obsahu, jako jsou nejrůznější analytické aplikace vizualizující velké objemy dat.

Byl pro vás článek přínosný?