Hlavní navigace

Google Chrome vás nyní bude lépe varovat před škodlivými kódy

25. 2. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © Nabil BIYAHMADINE
Uživatelům webového prohlížeče Google Chrome se nově objeví upozornění, pokud se pokusí otevřít webovou stránku, z níž by se jim mohl do systému stáhnout nebezpečný kód, který mění nastavení prohlížeče nebo zobrazuje nechtěné reklamy.

Nové upozornění se objeví tehdy, když uživatel zadá do adresového řádku název podezřelé domény obsahující potenciálně nebezpečný kód před tím, než se stránka načte.

„Stránka, na niž míříte, obsahuje nebezpečné programy,“ stojí v upozornění. Google se snaží, aby jeho prohlížeč byl bezpečnější, od poloviny roku 2011, kdy Chrome začal blokovat stahování škodlivých kódů. Funkci Chrome, která uživatele upozorňuje na možná nebezpečí, Google konstantně vylepšuje tak, aby dokázala rozeznat více druhů nebezpečí.

Například v lednu 2014 Chrome verze 32 začal upozorňovat na software, který se tváří, jako legitimní, avšak mění nastavení prohlížeče bez vědomí uživatele. Blokování škodlivých programů a varování jsou do Chrome implementována díky Safe Browsing API od Googlu, k níž mají přístup i prohlížeče Apple Safari a Mozilla Firefox.

Blokování škodlivých kódů a upozorňováni na další nebezpečí však většinou funguje v Chrome mnohem lépe, jelikož prohlížeč od Googlu využívá kromě zmíněné API i další technologie včetně rankingu webových stránek.

Ranking funguje tak, že Chrome shromažďuje také data z whitelistů, blacklistů a různých algoritmů, díky nimž sám vyhodnotí, jaká je pravděpodobnost, že z dané webové stránky bude stažen škodlivý program. Google využívá k identifikaci stránek, které obsahují potenciálně škodlivé kódy a červy také služby různých bezpečnostních společností. Podobné technologie pak Google používá i u svého vyhledávače.

příloha_ovladnete_sva_data

„Díky tomu je nižší pravděpodobnost, že kliknete na nebezpečný odkaz i ve výsledcích hledání ve vyhledávači Google,“ uvedl včera na blogu Lucas Ballard z Googlu.

Chrome verze 40, který přináší nejen nové bezpečnostní funkce, je možné stáhnout pro operační systémy Windows, OS X a Linux z webových stránek Googlu.

Byl pro vás článek přínosný?