Hlavní navigace

Google se utká s Applem v automobilech

31. 12. 2013

Sdílet

 Autor: © adimas - Fotolia.com
Dva velcí rivalové našli další oblast, kde mohou navzájem porovnat své síly. Google spolupracuje s Audi a Apple s Mercedesem.

Podle dobře informovaných zdrojů chce Google příští týden na veletrhu Consumer Electronics Show 2014 v Las Vegas oznámit uzavření obchodního partnerství s německým výrobcem aut Audi. Cílem této spolupráce má být vývoj informačních a zábavních systémů pro osobní vozidla.

Budoucí systémy by měly vycházet z operačního systému Android a měly by tak uživatelům zpřístupnit aplikace a služby, na které jsou zvyklí z chytrých telefonů nebo tabletů. Na projektu se má údajně podílet i společnost Nvidia a jiné významné technologické firmy.

Google tímto krokem naváže na Apple, který se v automobilovém průmyslu snaží prosadit již delší dobu. Cílem Applu je propojit iPhone a další zařízení běžící na operačním systému iOS s palubní deskou aut. Podporu pro svou věc dosud získal v BMW, Daimleru, koncernu General Motors a v Hondě. Z velkých značek je stále volný například Volkswagen.

Po chytrých telefonech, tabletech, operačních systémech nebo prohlížečích to tak vypadá, že se Google a Apple spolu utkají i na trhu s automobily. Ročně vyjede z automobilek po celém světě přes 80 miliónů nových vozů. Pro obě společnosti tak jde o významný potenciální zdroj dalších příjmů.

„Auta se stávají jedním velkým mobilním zařízením. Je logické, že se Apple i Google snaží získat spojence, kteří by jim pomohli dostat jejich technologie do vozidel,“ okomentoval aktuální situaci analytik Gartneru Thilo Koslowski.

Apple očekává, že se mu během příštího roku podaří uzavřít partnerství s dalšími značkami. Celkem by prý na svou stranu mohl získat přes deset značek. Konkrétnější však mluvčí společnosti nebyla.

Pozadu nechce zůstat ani Google, pro který kromě Audi připadá v úvahu také Toyota nebo společnost Tesla Motors.

příloha_ovladnete_sva_data

Filip Brabec, který je v Audi odpovědný za produktovou strategii, se ke spekulacím odmítl vyjádřit. Přiznal však, že budoucí vozidla se bez operačních systémů, které uživatelům zpřístupnit jejich oblíbené aplikace a funkce, neobejdou.

 

Byl pro vás článek přínosný?