Hlavní navigace

Google zamezí menším prohlížečům přístup k jeho službám

21. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Adobe Stock
Google začne v březnu vývojářům menších prohlížečů založených na Chromiu blokovat přístup k tomu, co označuje jako „privátní API“.

Google má v plánu zamezit vývojářům prohlížečů založených na Chromiu přístup k celé řadě programovacích rozhraní, včetně těch, které jsou nezbytné například pro systém záložek nebo synchronizaci nastavení.

„Zjistili jsme, že některé prohlížeče mohou integrovat googlovské funkce jako například Chrome Sync nebo Click to Call, které však jsou určeny pouze pro užití Googlem,“ zdůvodňuje Jochen Eisinger, vedoucí inženýr Chromu. Firma tak přístup k tomu, co Eisinger označil jakožto „naše privátní Chrome API“, začne od 15. března blokovat.

A byť jen dvě z těchto API jmenoval konkrétně – právě Sync a Click to Call – celkem by se toto „embargo“ mělo týkat zhruba dvacítky rozhraní, včetně těch, které jsou nezbytné pro služby jako Google Translate či Safe Browsing, jež slouží k varování uživatele tehdy, chystá-li se navštívit potenciálně nebezpečnou stránku.

„Mnohé z API Googlu využitých v kódu Chromia jsou specifické pro Chrome a nejsou zamýšlené pro použití v odvozených produktech,“ uvádí společnost na svém webu.

příloha_ovladnete_sva_data

Stejně jako Eisinger nespecifikuje konkrétní API, nejmenuje ani výrobce, kteří dle něj googlovské služby do svých prohlížečů integrovali nevhodným způsobem. Je však celkem jisté, že Edge od Microsoftu, který byl před pár měsíci refreshován právě na bázi Chromia, mezi nimi není. Nejenže Microsoft googlovské služby v novém Edgi očesal, ale bezpochyby by – na rozdíl od menších firem – neměl problém tak na případné naléhání Googlu učinit. Mezi ty, kterých se nové opatření Googlu dotkne, tak můžeme nejspíš zařadit prohlížeče jako Opera, Epic, Brave nebo Vivaldi.

Z hlediska tržního podílu jde pro Chrome o vcelku bezvýznamnou konkurenci a není tak zcela jasné, proč Google k diskutovanému kroku tak rázně přistoupil. Koneckonců, dát příležitost ostatním vyvíjet prohlížeče na bázi Chromia, bylo od začátku součástí jeho konceptu, a proto dal Google projektu jeho open-sourceovou podobu. Takto si osvojit některé vyloženě googlovské služby však bylo zřejmě příliš.

Byl pro vás článek přínosný?