Hlavní navigace

HP odhaluje budoucnost WebOS

4. 6. 2011

Sdílet

Společnost HP je nyní otevřena licencování operačního systému WebOS, nicméně pouze pro pečlivě vybrané firmy, prozradili její představitelé tento týden.

"Společnost HP je ochotna uzavřít partnerství s jednou či dvěma vybranými společnostmi," informoval Jon Rubinstein, který vede Palm oddělení HP. "Ale zároveň firma HP nemá zájem o obecné licenční podnikání." Rubinstein promluvil na Qualcomm konferenci, která proběhla jako webové vysílání webcast.

Zmíněná "speciální" společnost by měla pro operační systém WebOS nabídnout dobrou budoucnost, nemělo by jít o firmu, která již vyrábí telefony s různými operačními systémy, pokračuje dále. "Nicméně pokud chce nějaká společnost skutečně zaměřit svou pozornost na zlepšování a budování ekosystému WebOS, tak to je to, o co máme zájem," dodává.

Palm v minulosti licencoval svůj software, ale v době spuštění nového operačního systému WebOS neměla společnost zpočátku žádný licenční program. Nicméně když se prodej produktů s WebOS ukázal slabý, Rubinstein, jenž vedl Palm ještě před tím, než ho koupil HP, změnil postoj a otevřel se licencování.

Navzdory malému podílu WebOS na trhu, se Rubinstein domnívá, že má proti konkurenci šanci. "Máme dobrou pozici, HP nabízí to, kam se trh bude ubírat," myslí si. Lidé budou chtít rozličná zařízení, která se budou propojovat a spolupracovat, dodává. Vzhledem k tomu, že WebOS funguje na telefonech, tabletech a dokonce i na počítačích, lidé budou moci propojit všechna tato zařízení.

Očekává se, že TouchPad společnosti HP, který využívá WebOS, přijde to prodeje tento měsíc. Uživatelé budou moci propojit Palm s tabletem a telefon automaticky zobrazí webovou stránku, která je na obrazovce tabletu.

HP také plánuje uvedení verze WebOS pro počítače, prozrazuje Rubinstein. WebOS nebude nahrazovat Windows, ale poběží jako nadstavba. To umožní uživatelům využívat tradiční Windows postupy, na které jsou zvyklí, ale k tomu budou mít k dispozici "vylepšené možnosti" umožněné přítomností WebOS, vysvětluje.

Konkurence mezi mobilními operačními systémy bude dlouhodobý boj, myslí si Rubinstein. "Je tu obrovský prostor pro inovace a schopnosti, které přijdou v příštích deseti letech. Nedívám se na to, kdo vyhraje tuto bitvu v příštím čtvrtletí," dodává nakonec.

Byl pro vás článek přínosný?