Hlavní navigace

HP představuje vlastní cloudovou platformu a obchod s aplikacemi

15. 3. 2011

Sdílet

CEO společnosti HP Leo Apotheker poodhalil cloudovou platformu pro koncové uživatele i korporace.

Tímto krokem HP výrazně rozšířilo svůj původní směr, který mu vytýčil jeho bývalý CEO Mark Hurd. S vlastní cloudovou platformou chce HP konkurovat takovým firmám, jako je Google či Amazon, ale také  Microsoft, s nímž firma HP v oblasti cloudových řešení dosud výrazně spolupracovala.

Současně k nabídce služeb typu IaaS (Infrastructure as a Service) chce HP také provozovat vlastní marketplace s aplikacemi jak pro koncové uživatele, tak i pro malé, středí a velké firmy, upřesnil Apotheker (na fotografii u titulku článku).

HP podle něj nabídne jedno otevřené elektronické „tržiště“, které bude integrovat služby pro všechny skupiny, tedy jak pro koncové uživatele, tak i pro firmy a vývojáře. Cloudový marketplace HP tím pádem bude obsahovat i obchod a aplikacemi, stejně jako vývojářské nástroje a služby a podporu pro podniky.

HP ale zatím ještě neupřesnilo, kdy budou tyto nové služby dostupné. Apotheker alespoň potvrdil, že služby budou dostupné v mnoha jazycích a navržené tak, aby je mohl využít jakýkoliv softwarový výrobce. Důraz má výt kladen na bezpečnost a interoperabilitu. Podle komentátorů ovšem zatím není jisté, jak chce HP přilákat softwarové vývojáře na svojí stranu a nadchnout zákazníky tak, jako Google či Amazon.

Krok HP není překvapením, protože nezávislá analytická agentura Gartner již predikovala, že všichni velcí dodavatelé softwaru i významní cloudoví specialisté přijdou v letošním roce s novou nabídkou platformních služeb PaaS. „Do konce roku 2011 zachvátí souboj o vedoucí postavení na poli PaaS celý softwarový průmysl,“ uvádí Yefim Natis, viceprezident a analytik společnosti Gartner. Podle něj se nacházíme něj na počátku nové éry cloud computingu, ještě bez ustálených modelů a standardů, což umožňuje novým hráčům vybudovat si vedoucí postavení na trhu se softwarovými řešeními. Také IDC tvrdí, že v oblasti cloudových platforem dojde k bitvě, která rozhodne o tom, kdo se stále lídrem v oblasti IT pro následující roky a je logické, že HP nechce z tohoto souboje vypadnout.

Byl pro vás článek přínosný?