Hlavní navigace

iOS 7 zdvojnásobil internetový provoz

Sdílet

 Autor: © Apple
Nároky na poskytovatele internetu po celém světě se ve středu vyhouply oproti normálu na dvojnásobek. Mohli za to uživatelé iPadů a iPhonů, kteří stahovali novou verzi operačního systému iOS 7.

Podle odhadů analytické společnosti Mixpanel mělo už druhý den aktualizaci nainstalovanou 130 milionů uživatelů. Mixpanel také uvedl, že ve čtvrtek k večeru byl iOS 7 ve Velké Británii na 33% všech iOS zařízení. Počet instalací poté stoupal o 1% každou hodinu.

Slova Tima Cooka, generálního ředitele Applu o tom, že se iOS 7 stane „nejoblíbenějším operačním systémem“, si na své potvrzení však asi ještě počkají: novější verze Androidu jsou používány na trojnásobku zařízení. Podle Benedicta Evanse ze společnosti Enders Analysis je OS Android nainsatlovaný v 785 milionech zařízení.

Podle Googlu má 36,6 % aktivních zařízení s Androidem verzi 4.1.x a 8,5 % verzi 4.2.x. To znamená, že nejnovější verze Androidu používá dohromady 353,7 milionů lidí, z toho 287 milionů má verzi 4.1.x a 66,1 milionů uživatelů používá 4.2.x.

I tak však požadavky na stažení souboru s iOS 7 o velikosti 750 MB (pro některé modely iPadu i 1,4 GB) znamenaly pro poskytovatele internetu po celém světě vysoký nárůst provozu. Například ve Velké Británii byl provoz největší kolem půl desáté večer, tedy v okamžiku, kdy začaly servery Applu po počátečních problémech fungovat plynuleji. Telekominukační společnost BT Retail oznámila, že byl tou dobou nejvyšší provoz, co kdy viděli: „Během 20 minut od spuštění vzrostl provoz o 200 gigabitů za sekundu,“ řekl mluvčí společnosti.

V Německu vzrostl provoz podle společnosti Internet Exchange o 10 gigabitů za sekundu. Nárůst provozu však nebyl omezen pouze na Velkou Británii a Německo. Podle webu Global Nerdy se provoz zvýšil o 12 % celosvětově.

příloha_ovladnete_sva_data

Naposledy způsobila takovýto skok v provozu aktualizace na iOS 5, která vyšla v říjnu 2011. iOS 6 takové pozdvižení nezpůsobil, uživatele pravděpodobně odradila nepovedená aplikace Apple Map.

 

Byl pro vás článek přínosný?