Hlavní navigace

Jak bude fungovat Oracle ve Windows Azure

12. 2. 2014

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Technologické partnerství mezi Microsoftem a Oraclem uzavřené v létě loňského roku přináší výsledky.

Jak bylo oznámeno, 12. března začnou být nejdůležitější aplikace Oraclu k dispozici prostřednictvím cloudové služby Windows Azure. Konkrétně půjde o databázi Oracle, aplikační server WebLogic a platformu Java.

K datu 12. března se změní také cenové podmínky pro provoz softwaru Oracle na virtualizovaném prostředí Microsoftu. Například v rámci nabídky databáze Oracle (enterprise editoin) na 1 jádro virtuálního procesoru bude provoz stát 1,18 dolarů za hodinu, osmijádrová instance 9,41 dolarů za hodinu. Až do 30. června zde nicméně ještě budou k dispozici možnosti předplatit si většinu služeb se slevou. Stávající zákazníci Oracle budou své licence moci rovněž přenést do Azure a Microsoftu platit pouze za podkladovou infrastrukturu.

Někteří analytici se podivují, proč Oracle vlastně podporuje platformu Windows Azure, když mezitím uvedl vlastní nabídky platformy i infrastruktury v podobě služby (PaaS, IaaS). Prezident Oraclu Mark Hurd ovšem uvedl, že zákazníci Oraclu prostě používají řadu technologií Microsoftu a mají objednány celou řadu služeb ve Windows Azure. Při provozu aplikací Oracle ve Windows Azure poskytne Oracle plnou zákaznickou podporu, software Oracle má být navíc pro obrazy (image) Azure i optimalizován.

příloha_ovladnete_sva_data

Navíc se zdá, že stávající nabídka PaaS a IaaS od Oraclu cílí především na největší uživatele databází a middlewaru. Řešení je sice k dispozici i v samoobslužné podobě, ale Oracle především zdůrazňuje, že nabízí i nejvyšší úroveň řízených služeb.

 

Byl pro vás článek přínosný?