Hlavní navigace

Java 9 se objeví už v září, přinese však kontroverzní funkce

30. 6. 2017

Sdílet

 Autor: © Oracle
Nová Java vyjde na sklonku léta a přinese několik novinek, mezi jinými i tolik diskutovanou modularitu.

Java 9 Standard Edition, jejíž vydání bylo posunuto na 21. září, by měla přinést vývojářům nové možnosti představující pro ně značné benefity. Mezi nimi modularitu, experimentální AOT (ahead-of-time) kompilaci nebo REPL (read-eval-print loop).

Modularita, klíčová, ovšem široce diskutovaná funkce Java 9, i navzdory prvotnímu odmítnutí nakonec hlasováním řídící komise prošla v poměru 24:0, a měla by tak být součástí už prvního vydání od zmíněného data. Aby mu stihli dostát, ohlásili vývojáři z Oracle, že do té doby budou opraveny jen kritické bugy, které by vydání ohrozily, tedy ty s nejvyšší prioritou P1.

Modularita, zpracovaná na základě tzv. Projektu Jigsaw, by měla zvýšit škálovatelnost Javy a bezpečnost, ačkoliv v minulosti rozvířila diskuze nad nutností vytvoření dvou prostředí – jednoho pro modularitu, druhého bez ní.

Modularita umožňuje variabilnější práci s JDK, nemusí však nutně znamenat výraznou změnu v kódování.

„Nemyslím si, že modularizace zásadně promění způsob, jakým jsou lidé navyklí kódovat, nebo jejich produktivitu,“ říká skepticky Gil Tene ze společnosti Azul Systems. Jiného názoru je však Mark Reinhold z Oraclu, hlavní architekt Java týmu, který Jigsaw označoval za „klíčovou novinku“ už před dvěma lety.

Na čí straně, je pravda, nejspíš ukáže až praxe. Zásadní novinku by měla představovat i AOT kompilace, byť zatím obsažená jen ve zkušebním režimu. Zaručit by měla přinejmenším svižnější spouštění aplikací.

příloha_ovladnete_sva_data

Jestliže se Oraclu podaří dodržet stanovené zářijové datum vydání Javy 9, ta tak spatří světlo světa tři a půl roku po svém předchůdci, Javě 8. Společnost přitom slibuje, že aktualizace do budoucna bude vydávat svižněji, přinejmenším každý rok, možná i častěji. Uživatelé Javy by tak na nové funkce nemuseli čekat tak dlouho.

 

Byl pro vás článek přínosný?