Hlavní navigace

Jedenáct tipů pro nasazení řešení ERP

19. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © drubig-photo - Fotolia.com
Vnitřní struktura velkých společností je stále komplikovanější a najít vhodné řešení pro informační systém je stále těžší i díky množství systémů ERP, které jsou k dispozici.

Zde je několik tipů pro hledání optimálního ERP pro vaši společnost, které časopis CIO.com získal od desítek expertů na ERP.

1. Zdokumentujte cíle společnosti a připravte plán implementace a podpory
Funkční analýza je základem. Čím lépe jsou problémy definovány, tím lépe se na ně může ERP zaměřit.

2. Rozhodněte o implementačním modelu
Od samotného počátku by mělo být zřejmé, zda se vydáte cestou ERP běžícího ve vlastním datacentru nebo hostovaného jinde nebo zda půjde o cloudové řešení. Tradičně jsou řešení provozovaná vlastními prostředky ta nejpružnější, ale také nejnákladnější. Na popularitě rychle získávají komplexnější cloudová řešení.

3. Porovnejte řešení
Existuje mnoho řešení, ale pravděpodobně žádné neuspokojí všechny požadavky vaší společnosti. Je třeba uspořádat si priority, vytvořit si přehled požadavků s jejich důležitostí a jednotlivé ERP obodovat.

4. Pečlivě prověřte provozovatele
Je nezbytné získat reference a zkušenosti se zvoleným výrobcem ERP. Lze stavět na uživatelských skupinách, názorech konzultantů, ale také požádat o názor jiné společnosti, které dané ERP využívají.

5. Soustřeďte se na základní funkce
Je třeba se vyvarovat příliš mnoha „vychytávek“, které jsou pro vlastní podnikání podružné. Místo budování bohatých ovládacích rozhraní či automatizace nepodstatných procesů je třeba soustředit se na základ: finance, lidské zdroje, vytváření sestav a procesy týkající se dodávek zboží.

6. Sežeňte si pomoc
Čtení populárních článků nestačí, většina organizací záhy zjistí, že se neobejde bez externího odborného konzultanta, který je nezávislý na dodavatelích ERP.

7. Investujte do školení
Ještě předtím, než bude nový software nasazen do celé společnosti nebo třeba jen do několika oddělení, je třeba investovat čas klíčových uživatelů a připravit je na práci s novými nástroji, a to i v případě, že dočasně vypadnou ze svých klíčových funkcí.

8. Soustřeďte se na data a změnový management
Ani dokonalý systém nemůže mít hladký start, pokud nejsou adekvátně připravena data a uživatelé nejsou ochotni nové řešení bez odporu přijmout. Práce na implementaci musí zahrnout i přípravu uživatelů.

9. Vyhněte se nadbytečnému uzpůsobování ERP
Některé úpravy jsou nezbytné, ale příliš mnoho organizací zachází až příliš daleko a o rok později nemohou upgradovat, protože by přišly o práci strávenou na úpravách. Ideální je, pokud je možné změny provádět na vrstvě nezávislé na konkrétní implementaci jádra systému.

10. Připravte metodu posuzování výsledků
Měření efektivnosti systému, co se týče zvolených obchodních cílů, by mělo probíhat průběžně, nejen těsně po dokončení implementace.

11. Udržujte svůj software aktuální
Neaktuální software se hůře podporuje a je mnohem obtížnější a nákladnější jej upgradovat na další majoritní verzi.

Byl pro vás článek přínosný?