Hlavní navigace

Král Chrome – googlovský prohlížeč likviduje konkurenci

29. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Microsoft, Computerworld.com
Chrome jako dominantní prohlížeč. Může jeho pozici ohrozit Edge? A kdy?

Jaký internetový prohlížeč dominuje ve firemním prostředí? Zaměstnavatelé většinou tvrdí, že Internet Explorer od Microsoftu. Podle dat analytické společnosti Gartner je však realita jiná.

„Pozice Microsoftu ve firemním prostředí je stále silná,“ říká za jmenovanou firmu David Michael Smith. „Většina firem pořád má něco jako standardní prohlížeč pro všechny zaměstnance a zpravidla jde o něco od Microsoftu, tedy v těchto dnech IE 11. Zjistili jsme však, že lidé víc než Explorer ve skutečnosti používají Chrome.“

Podle Smithe je Chrome ve firemním prostředí jasným králem, byť Explorer si udržuje „významný podíl“, především kvůli jeho kompatibilitě s řadou hojně užívaných aplikací.

„Cokoliv vyžaduje ActiveX, potřebuje Explorer, od Adobe Flash, až po Silverlight,“ jmenuje Smith.

Explorer se drží mimo jiné také díky často uplatňované strategii, kdy zaměstnanci aktivně používají dva prohlížeče – jeden „poděděný“ pro návštěvu starších webovek a služeb, druhý pro vše ostatní.

V takovém modelu Explorer obvykle hraje roli onoho „poděděného“, kdežto konkurence – nejčastěji Chrome – spadá do kategorie „moderních“ prohlížečů. Postavení Chromu přitom zatím příliš neohrozil ani „moderní“ Edge, velkým dílem z toho důvodu, že běží pouze na Windows 10, které ještě plně nenahradily starší verze Windows. Ovšem ani až se tak stane, není podle Smithe samozřejmé, že se Edge vyšvihne nad konkurenci.

„Příležitost k tomu mít bude, ale Chrome je v obrovském laufu,“ pochybuje Smith a připomíná dubnová statistická data, podle kterých aktuální tržní podíl Chromu činí 59 %, zatímco Explorer a Edge dosahují společně sotva na čtvrtinu uživatelů.

„Chrome je ve své současné podobě použitelný pro většinu firem a uživatelů,“ podotýká Smith s tím, že si příliš nedokáže představit, že by svou pozici mohl prohlížeč od Googlu v dohledné budoucnosti zratit. Gary Schare z vývojářské společnosti Browsium a někdejší produktový manažer IE je však jiného názoru:

„Naši zákazníci skutečně Edge ještě nepoužívají, ale to proto, že zatím nepoužívají ani Windows 10. Ovšem mezi těmi, kteří už v Desítkách pracují, je podíl uživatelů Edge a Chromu vyvážený.“

příloha_ovladnete_sva_data

Podle něj přijde pro Edge rozhodný okamžik ve chvíli, kdy uživatelé zcela zavrhnou Explorer jakožto zastaralý a přijmou jeho nástupce.

„O Edgi se mezi uživateli mluví čím dál tím víc a Microsoft to s ním myslí vážně, takže bych ho neodepisoval. Ta chvíle, kdy si to s Chromem rozdají o vůdčí pozici mezi firmami preferovanými prohlížeči, ještě přijde.“

Byl pro vás článek přínosný?