Hlavní navigace

Majitelé starších PC by měli být s upgradem na Windows 10 opatrní

26. 8. 2015

Sdílet

 Autor: Microsoft
Přestože Microsoft masivně propaguje nejnovější verzi svého operačního systému Windows, měli byste jeho instalaci zvážit. Zvlášť, pokud vlastníte starší PC. Mnoho z nich totiž „Desítky“ nepodporuje. Zjistit, zda mezi ně patří i ten váš, může být přitom obtížné.

Náš notebook s Windows 7 máme ho už přes tři roky a dochází k nevyhnutelnému: operační systém se v důsledku instalace a následné odinstalace desítek programů začíná zadrhávat. Nabídka bezplatného upgradu na Windows 10 se tak zdála být možným řešením mých problémů, bez toho, abych museli draze pořizovat nový počítač anebo zdlouhavě přeinstalovávat Windows 7.

Pro řadu uživatelů, zvlášť těch, kteří pracují s Windows 8 a 8.1 je upgrade dobrým řešením. Pro ty, kteří mají počítače staré tři nebo čtyři roky, však může být problematický, matoucí a v některých případech dokonce nemožný. Což je vážný problém, protože pokoušet se instalovat Windows 10 na PC, které ho nepodporuje, může být zaděláním na katastrofu. Minimálně se připravíte o spoustu času.

 

Starší ovladače můžou působit problémy

Potíž je v tom, že ne vždy je snadné rozpoznat, zda váš starší počítač upgrade zvládne. Jestli rozjedete Windows 7 nebo novější, váš hardware si s ním nejspíš poradí. Naneštěstí však jde o nezbytnou – nikoliv ale nutně dostačující – podmínku. I když většina uživatelů o ovladačích nebo menších programech, které systémovým nástrojům umožňují pracovat s operačním systémem, nepřemýšlí, tyto aplikace s ním musí být kompatibilní.

Všechny verze Windows obsahují určité množství obecných ovladačů, avšak většina z nich je vytvářena výrobci hardwaru. V řadě případů ovladače v novějších počítačích pracují s Windows 10 v pořádku, ale ovladače pro starší systémy musí být přepsány.

Kontaktovali jsme několik předních výrobců a zjistili, že někteří mají na webu seznam takzvaných „podporovaných zařízení“. Ačkoliv nalézt jej, není tak snadné. Lenovo, Dell, Acer a Toshiba jej mají, HP a Asus mají pro změnu stránky, které vám umožní ověřit si podporu pro konkrétní počítače.

Co přesně ale znamená „podporovaných“? Ve většině případů to, že výrobce naprogramoval nezbytné ovladače nebo otestoval PC a určil, že na nich může běžet Windows 10. To je poměrně jasné. Co už je ale méně jasné, je to, co máte dělat, když vaše PC na některém z těchto seznamů není. Některé z nich – i když pro ně výrobce nevyrobil ovladače nebo je neotestoval – Windows 10 rozběhnou, jiné ne.

 

Výrobci váhají

Microsoft se snaží být nápomocný. Pokud se vám v oznamovací oblasti objeví ikonka s pobídkou k pořízení Windows 10, je pravděpodobné, že vaše PC Windows 10 rozjede. Pokud ji tam nemáte, můžete navštívit stránky podpory Microsoftu a postupovat dle instrukcí. Celý proces je ale dost matoucí.

Nejdřív jsme se dozvěděli, že náš notebook Windows 10 není schopný rozjet, když jsme ale postupovali dál a rozběhl test, ukázalo se, že jsme nenainstalovali některé z nedávných aktualizací Windows 7, bez kterých nešla stáhnout aplikaci potřebnou k zarezervování kopie Windows 10. Zabralo skoro hodinu (a dva nebo tři restarty) stáhnout několik aktualizací, až poté aplikace Get Windows 10 sdělila, že Windows 10 můžeme rozběhnout.

Pak se ale objevila další komplikace: náš notebook Lenovo není v seznamu výrobce mezi těmi „podporovanými“. Aplikace má zařízení otestovat, aby zjistila, jestli je s Windows 10, kompatibilní, což ale žádný z výrobců nezmiňuje. Oslovili jsme tedy Lenovo, kde řekli, že notebook Windows 10 rozběhne, ale zaručit to prý nemohou. A bude-li problém, máme kontaktovat Microsoft.

Výrobce tak v podstatě sdělil, že notebook možná je s Windows 10 kompatibilní, možná ale taky ne.

Upgrade na Windows 10 by se měl sám zastavit a varovat uživatele, jestliže kvůli nekompatibilitě zařízení nemůže proces dokončit, důsledky tohoto přerušení ale nejsou zcela zřejmé a způsob, jakým se Microsoft k aktualizacím a distribuci patchů pro „Desítky“ staví, je – i podle dosavadních ohlasů na internetu – poněkud zvláštní.

příloha_ovladnete_sva_data

Naše rada proto zní: Pokud výrobce váš počítač neuvádí na svém webu jako podporovaný, ani se o upgrade nepokoušejte. Pokud jste si totiž spolu s ním nepořídili i prodlouženou záruku, ta standardní vám nejspíš už vypršela. A pokud se něco zvrtne, výrobce vám se zpackaným upgradem na Windows 10 nepomůže. A Microsoft taky ne.

Původní text vyšel na www.cio.com

Byl pro vás článek přínosný?