Hlavní navigace

Microsoft bude Windows 10 podporovat deset let od jejich zakoupení

23. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia
Americká společnost Microsoft konečně objasnila politiku, kterou bude uplatňovat u podpory nového operačního systému. Podle vyjádření amerického gigantu budou Windows 10 podporovány po dobu deseti let od jejich zakoupení.

„Microsoft vám bude pro Windows 10 zpřístupňovat nové aktualizace nejméně deset let od jejich zakoupení, a to jak bezpečnostní, tak takové, jež přinesou nové funkce,“ uvedl včera analytik společnosti Gartner Steve Kleynhans, který se sledování Microsoftu dlouhodobě věnuje.

Kleynhans Microsoft dlouhé měsíce žádal o podrobnější vysvětlení politiky týkající se podpory Windows 10 a mluvčí americké společnosti mu tento týden konečně vyhověl.

Jak dodal Kleynhans, Microsoft bude pro nový operační systém poskytovat aktualizace po dobu deseti let pouze za podmínky, že dané zařízení bude mít takovou životnost. Jinými slovy - Windows 10 budou aktualizovány po dobu deset let, nebo do konce životnosti zařízení v závislosti na tom, co nastane jako první. Desetiletá lhůta přitom začíná běžet v okamžiku, kdy uživatel začne Windows 10 používat. Pokud si tedy počítač s Windows 10 koupíte třeba za tři roky, bude se desetiletá lhůta počítat od tohoto okamžiku.

Microsoft tak radikálně změnil svou politiku, kterou u svého OS doposud uplatňoval. V roce 2002 začal každou novou verzi Windows podporovat po dobu deseti let, avšak tato lhůta začala běžet v okamžiku, kdy Microsoft daný OS vydal a nikoli až tehdy, kdy si jej zákazník zakoupil.

Například podpora operačního systému Windows 7 skončí v lednu 2020, tedy něco přes deset let po jejich debutu v říjnu 2009. Avšak uživatelé nových počítačů s Windows 7 zakoupených nyní - ano, někteří výrobci je stále prodávají - mají nárok na aktualizace a bezpečnostní patche pouze po dobu dalších čtyř a půl roku.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud se nyní podíváme na web Microsoftu týkající se podpory, všimneme si, že Windows 10 jsou umístěny v kategoriích „technická podpora“ i „rozšířená podpora“. V minulosti americký gigant poskytoval v rámci technické podpory bezpečnostní aktualizace i patche, které do OS přinášely nové funkce, avšak rozšířená podpora se týkala pouze aktualizací bezpečnostních. Otázkou tak zůstává, jak tomu bude u Windows 10.

„Z vyjádření Microsoftu je zřejmé, že Microsoft má problém ´napasovat´ svůj nový OS do starého modelu podpory,“ dodal Kleynhans. „Myslím si, že některé detaily nemají ještě ani sami domyšlené, avšak je vidět, jakým směrem se ubírají.“

Byl pro vás článek přínosný?