Hlavní navigace

Microsoft do svých systémů integruje cloud

4. 6. 2013

Sdílet

 Autor:
Microsoft předělal své serverové nástroje určené pro infrastrukturu IT a vývoj jako System Center, Visual Studio nebo SQL Server tak, aby lépe spolupracovaly se službami veřejného cloudu Azure.

„Všechny tyto produkty budou postaveny na cloudu Azure. Přenášíme uživatelské rozhraní, kód a design z Azure do našich stolních produktů,“ uvedl viceprezident Windows Server a System Center Brad Anderson. Na konferenci TechEd v New Orleans Anderson blíže promluví o produktech Windows Server 2012 R2, System Center 2012 R2, Visual Studio 2013, SQL Server 2014 a aktualizaci služby Intune určené pro správu služeb. Všechny tyto produkty budou ještě tento měsíc dostupné v testovací verzi a kromě SQL Serveru 2014 budou do konce roku uvedeny na trh.

Všechny výše zmíněné produkty mají společný prvek: spolupracují s Azure nebo službami partnerů Microsoftu založenými na Azure a umožňují tak organizacím rozložit svá data mezi jejich vlastní datová centra a cloudové služby. Firmy mohou jednoduše zálohovat aplikace Windows Server nebo databáze SQL Server na Azure nebo mohou využít Azure pro provádění některých operací, které dříve zpracovávaly jejich datová centra. „Zaměřili jsme se na to, abychom byli schopni organizacím nabídnout hybridní cloudová řešení,“ řekl Anderson. „Než aby si společnosti musely kupovat licence od dalších firem, mohou nyní využít výhod SQL Serveru a Windows Serveru v rámci svých licencí.“

Windows Server 2012 R2 umožní kopírovat aplikace a data umístěné na serveru na Microsoft Azure. Microsoft také pro Azure přizpůsobil software určený pro správu s názvem System Center IT. Nová verze umožní uživatelům vytvářet politiky pro fungování virtuálního Windows Serveru a Hyper-V v cloudu. Organizace mohou software využít pro zálohování dat nebo provádění určitých operací. Nová verze programu bude vůbec první, která nabídne podporu správy zařízení s Androidem a iOS. Správci budou moci ovládat nastavení funkcí jako VPN nebo bezdrátové připojení.

SQL Server nyní podporuje zálohování databází na Azure a nabídne i nové funkce. A Azure obsahuje i několik nových funkcí pro vývojářský nástroj Visual Studio 2013 – software například umožní nahrát a testovat novou aplikaci na Azure v plném provozu. Microsoft také představí nové služby a funkce u samotných Windows Azure. Dostupná bude testovací verze Windows Azure BizTalk Services a online verze firemní služby Microsoft BizTalk.

Konference Microsoft TechED je určena ke vzdělávání správců a profesionálů IT o firemních produktech Microsoftu. Anderson během své úvodní řeči v pondělí mimo jiné zveřejnil i zajímavé statistiky využitelnosti firemních produktů Microsoftu.

Byl pro vás článek přínosný?