Hlavní navigace

Microsoft: IE9 je lepší než ostatní, protože běží jen na Windows

16. 3. 2011

Sdílet

Podle Microsoftu je Internet Explorer 9 lepší než konkurenční prohlížeče už jen z toho důvodu, že se při jeho vývoji nepočítá s Linuxem ani Mac OS X od Applu.

„Prohlížeč je jen tak dobrý, jak dobrý je operační systém nebo zařízení, na kterém běží,“ prohlásil Ryan Gavin, ředitel vývoje prohlížeče Internet Explorer, při příležitosti oficiálního uvolnění IE9. Jeho výrok by mohl znít i takto: „Microsoft zná Windows a vyvíjí pouze pro Windows. To znamená, že IE9 je tím nejlepším prohlížečem pro Windows.“ Na rozdíl od konkurenčních prohlížečů Chrome, Firefox a Opera, vyvíjených kromě Windows i pro Max OS X a Linux, se tedy Microsoft nemusel zabývat náročnou kompatibilitou. Naopak svůj prohlížeč přizpůsobil pouze prostředí, které velmi dobře zná.

Microsoft své tvrzení, že IE9 je nejlepším prohlížečem pro Windows, opírá hlavně o hardwarovou akceleraci, technologii zrychlující zobrazování grafického obsahu, na jejíž přítomnost nezapomněl nikdy upozornit. Hardwarově akcelerovanou grafiku sice nabízejí i ostatní prohlížeče, kromě Windows i pro Mac OS X, v tom je ale podle Microsoftu právě ten problém. Přizpůsobováním prohlížečů pro více systémů prý není možné plně využít potenciálu hardwarové vybavení počítače.

Někteří vývojáři se proti těmto výrokům již dříve ohradili. „Tvrzení Microsoftu, že IE9 je vrcholem toho, co lze s GPU udělat, je nesmysl,“ uvedl na svém blogu Robert O'Callahan, který se podílí na vývoji Firefoxu. Servítky si rozhodně nebral ani technologický evangelista Mozilly, Asa Dotzler, který Microsoft vyzval (velmi slušně řečeno) k nešíření bludů. Podobné slovní přestřelky mezi Mozillou a Microsoftu proběhly i v září loňského roku kvůli rozhraním API používaným pro GPU akceleraci.

O tom, že to Microsoft s modernizací Internet Exploreru myslí vážně, však na druhou stranu svědčí i skutečnost, že si IE9 mohou stáhnout pouze uživatelé novějších systémů Windows 7 a Vista. S OS Windows XP, který stále představuje asi 61 % všech systémů, společnost již zkrátka nepočítá. Bez této oběti by prý uvolnění nové verze ani nemělo smysl.

Byl pro vás článek přínosný?