Hlavní navigace

Microsoft prodloužil platnost původní verze Windows 10

16. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Simon Bisson
Poměrně nenápadně Microsoft prodloužil životnost první verze Windows 10, která vyšla v červenci 2015. Windows 10 build 1507 tak neskončí v březnu, jak firma nedávno oznámila, ale až v květnu.

Poslední bezpečnostní aktualizace se předběžně předpokládá na 9. květen. Nové datum se objevilo v revizi lednového příspěvku Nathana Mercera, manažera produktového marketingu. V původním příspěvku Mercer označil za čas konec údržby úplně první verze Windows 10 26. březen, to se však nyní změnilo.

V upraveném textu se posun data ukončení podpory nijak nevysvětluje. Postupné ukončování podpory starších verzí systému je klíčovou součástí modelu SaaS, software jako služba, který Microsoft u Windows 10 nasadil.

Firma hodlá udržovat vždy jen dva nejnovější podnikové buildy zároveň. Po vydání další verze v řadě, třetí, se tedy začne odpočítávat 60denní lhůta konce podpory té o dvě generace nižší -- a koloběh se opakuje.

Původní datum konce podpory mělo nastat přesně dva měsíce po vydání podnikové verze v pořadí třetího buildu z 26. ledna. Tato třetí verze nese označení 1607, běžněji je však známá jako Anniversary Update.

Po květnovém ukončení podpory pak bude Microsoft aktualizovat a udržovat již jen buildy 1511 (verze z listopadu 2015) a 1607. Pokud uživatelé budou i nadále chtít využívat aktualizovaný operační systém, budou muset přejít na jednu ze dvou zmíněných verzí (nebo přejít na nyní připravovanou verzi 1703, jež se má dostat na trh už příští měsíc).

příloha_ovladnete_sva_data

Když se uživatelé v komentářích Mercera dotázali, zda původní 60denní ukončovací doba podpory zůstává, odpověděl mazaně: „Berte dobu do ukončení podpory jako ‚minimálně‘ 60 dní.“

Přesněji, v tomto případě je tedy celých 103 dní, pokud se jako datum konce bere onen 9. květen.

Byl pro vás článek přínosný?