Hlavní navigace

Microsoft poražen, vítězem je open source

30. 11. 2016

Sdílet

 Autor: © Larry Ewing
Open source software, tedy volně dostupný software s otevřeným zdrojovým kódem a specifickými podmínkami šíření, se od nedávné doby může pyšnit otevřenou podporou svého největšího nepřítele, Microsoftu. Jaké jsou však důvody výrazné změny chování IT giganta?

Microsoft se přidává do Linux Foundation. Kdyby se zpráva o vstupu firmy do neziskového technologického konsorcia objevila třeba před dvěma lety, působila by jako dosti nepovedený žert, ale dnes je nepopiratelnou skutečností.

Zpráva se nesetkala s přílišným pochopením mezi fanoušky Linuxu; obzvláště Reddit je plný reakcí jako „toto Linux zničí“. I odborníci typu Roye Schestowitze, editora serveru TechRights, jsou skeptičtí. V kroku Microsoftu vidí vypočítavost: pomyslná digitální válka mezi otevřeným a uzavřeným systém prý přestane jen na oko. Microsoftu jeho oponenti vyčítají dřívější velmi časté útoky proti Linuxu; není divu, gigant se jej po právu bál.

Ale to bylo dřív. Je těžké zapomenout, nicméně dnešní situace je velice odlišná.

Microsoft totiž prohrál – nenápadně, ale tak trochu očekávaně. Ano, Microsoft stále vybírá peníze za své patenty u Linuxu a Androidu, a to jen tak přestane – peníze z toho plynoucí jsou velmi cenné.

Klíčové však je, že v oblasti operačního systému firmě tržby příliš neporostou. Kde je budoucnost? Pro Microsoft se nachází v serverech, službách a cloudu. A zde se dostáváme k důvodu náhlého „souznění“ Microsoftu s Linuxem. Ve všech těchto sektorech je dominantní open source a Linux či jiné Unixové systémy.

Pro ilustraci se stačí podívat na čísla Microsoftu z minulého čtvrtletí. Azure cloudu vzrostl obrat meziročně o 116 %. Marže z cloudové platformy pak činí neuvěřitelných 49 %!

Čtyři z deseti serverových instancí na Azure jsou Linuxové a tato čísla se rychle zvyšují. Základem může být Windows Server, ale Linux odsud Microsoft nedostane, naopak.

Pokud zákazníci Microsoftu chtějí Linux, Microsoft jim jej dopřeje; svým způsobem, alespoň částečně ve své režii. Dlouholetý lídr IT trhu je zkušený a schopný, ví, že open source zvítězil v mnoha oblastech a musí se přizpůsobit.

Strategie přijmout, převzít a zničit konkurenci fungovala v době prohlížečových válek, kdy nebyly standardy a téměř ani pravidla. Oblíbený Netscape byl první takovou obětí Microsoftu, ale s těmito praktikami je dávno amen. U Linuxu stejný postup fungovat nemůže.

příloha_ovladnete_sva_data

Ví to i Satya Nadella, současný šéf firmy. Bill Gates a Steve Ballmer, ti byli zaměření na totální tržní dominanci; Nadella chce pracovat s ostatními, chce konkurovat a vést, ale ne soupeře rozválcovat.

Věřte nebo ne, válka mezi „uzavřeným a otevřeným“ skončila a vyhrál open source. A Microsoft hodlá být, jako vždy, na straně vítězů.

Byl pro vás článek přínosný?