Hlavní navigace

Microsoft poskytl ke stažení Release Preview Windows 8

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Ve čtvrtek 31. května vydal Microsoft tzv. Release Preview svého operačního systému Windows 8. Datum vydání plné verze zatím není známé.

Microsoft ve čtvrtek s několikadenním předstihem poskytl ke stažení ukázkové vydání operačního systému Windows 8 nazvané Release Preview. V dubnu Microsoft slíbil, že ukázkové vydání bude k dispozici první červnový týden, což vedlo k předpokladům, že se této verze dočkáme až příští týden, tedy někdy v rozmezí čtvrtého až osmého června. Microsoft však podle všeho dospěl k názoru, že pátek prvního června kvalifikuje tento týden jako první červnový.

Uvedení ukázkového vydání koncem května se shoduje s plánem představeným v březnu Michaelem Cherrym, analytikem společnosti Directions on Microsoft, který řekl že vývojáři z Redmondu doručí tuto verzi tři měsíce po Consumer Preview a vydání pro výrobce (RTM, release to manufacturing) tři měsíce po RP.

Podle Cherryho informací měl Microsoft nabídnout ukázkové vydání Windows 8 na konci května a vydání pro výrobce koncem srpna. Z těchto dvou milníků je důležitější vydání pro výrobce, které zpřístupňuje kód výrobcům zařízení pro přípravu nových počítačů a nově i tabletů a smartphonů.

Na rozdíl od tradičních kandidátů na vydání, které vychází kompletně se všemi funkcemi, ukázkové vydání Windows 8 je ještě ne zcela dokončené. Před dvěma týdny Microsoft potvrdil, že opustí staré uživatelské rozhraní Aero, známé uživatelům Windows Vista a Windows 7. Microsoft zatím neoznámil datum vydání ani plánované ceny operačního systému, ale podle analytiků nová verze Windows vyjde v říjnu a ceny budou stejné jako pro Windows 7.

Release Preview Windows 8 si můžete stáhnout zde.

Byl pro vás článek přínosný?