Hlavní navigace

Microsoft ruší předplatné TechNetu

Sdílet

 Autor: © badmanproduction - Fotolia.com
Zkušební kopie nového softwaru od Microsoftu budou k dostání pouze přes vývojářskou síť MSDN nebo Zkušební centrum TechNet.

Microsoft se rozhodl zrušit službu předplatného TechNet, která odborníkům IT poskytuje přístup ke zkušebním verzím softwaru a k rychlé pomoci s jejich problémy již od roku 1998.

Ve svém oznámení, které zrušení služby vysvětlovalo, Microsoft prohlásil, že v posledních letech předplatitelů ubývalo, protože lidé dávají přednost zdrojům, které jsou v internetu k nalezení zdarma.

Potenciální uživatelé služby mají možnost zaplatit si předplatné nejpozději 31. srpna a aktivovat si ji mohou do 30. září. Protože se jedná o roční předplatné, znamená to, že provoz bude definitivně ukončen 30. září 2014.

TechNet poskytuje svým předplatitelům přístup například k odborným diskuzím, návodům, zkušebním verzím softwaru, novinkám a dalším možnostem, které odborníkům IT usnadňují jejich práci.

Předplatitelé TechNetu mají na omezenou dobu přístup k nejnovějšímu softwaru od Microsoftu, a to se všemi jeho funkcemi. Součástí předplatného je také prioritní telefonická podpora.

Samotný web TechNetu bude Microsoft provozovat i nadále. Zkušební verze softwaru bude však k dostání pouze ve Zkušebním centru TechNet nebo přes službu Microsoft Developer Network (MSDN), jejíž roční předplatné je k dispozici v cenách od 748 eur (19 500 korun).

Předplatné TechNetu (edice Standard je k dostání za 199 dolarů, což je v přepočtu přibližně 4 000 korun) poskytovalo pirátům relativně jednoduchý způsob, jak přijít k licenčním klíčům, a bylo jimi často zneužíváno k nelegálním účelům. Microsoft však odmítl tvrzení, že by zrušení služby s piráty souviselo.

Místo toho společnost zdůraznila, že odborníci IT o placené služby tohoto typu nestojí a raději si vyhledají řešení svých problémů zdarma na internetu. Zkušební verze produktů Microsoftu jsou navíc v době před uvedením finální verze k dispozici zdarma všem zájemcům.

Byl pro vás článek přínosný?