Hlavní navigace

Microsoft: Serverové Windows budou bez podpory čipů ARM

16. 9. 2011

Sdílet

Na rozdíl od Windows 8, které budou moci vůbec poprvé používat také příznivci architektury ARM, Microsoft tuto novinku u dalších serverových Windows zavést nehodlá.

Pouhý den poté, co Microsoft uvolnil první beta verzi další generace desktopových Windows, zveřejnil také preview operačního systému Windows Server 8. „Je to jedno z našich nejobsáhlejších a nejpokročilejších vydání,“ tvrdí Satya Nadella, prezident Microsoftu pro servery a nástroje, který vyzdvihl také větší škálovatelnost systému.

Během prezentace systému na konferenci Build došlo k demonstraci tří hlavních novinek: nástroje pro spravování více jednotek připojených přes SAS (Serial Attached SCSI) bez potřeby dalšího skladovacího softwaru, live migrace virtuálních disků a schopnosti přenášet data prostřednictvím většího počtu síťových karet na jediném serveru.

Navzdory očekávání však Windows Server 8 nepřinesou jedno zásadní vylepšení, kterým by byla kompatibilita s procesory postavenými na architektuře ARM. Podle Microsoftu je problém v tom, že byl operační systém Windows Server napsán pro 64bitové procesory, zatímco současné čipy ARM jsou limitovány 32bitovým zpracováním. Microsoft přestal 32 bitů podporovat počínaje Windows Server 2008 R2.

Dalším důvodem je pak prý skutečnost, že spojení s procesory ARM by přineslo jen malý užitek. Celková energetická spotřeba serveru by se podle Microsoftu snížila jen minimálně. Microsoft do budoucna kompatibilitu s čipy ARM zcela nezavrhuje, v současné době se ale podle svých slov soustředí na něco zcela jiného. Hlavním cílem je zajistit hladký průběh rutinních serverových operací.

Společnost zatím stále neprozradila, kdy by mělo k vydání systému, který nahradí současný OS Windows Server 2008 R2, přesně dojít. Ve zbytku tohoto týdnu o něm nicméně hodlá zveřejnit další informace, možná mezi nimi tedy bude i datum vydání.

Byl pro vás článek přínosný?