Hlavní navigace

Microsoft spouští Office pro iOS, verze pro iPad chybí

15. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Uživatelé iOS dostávají svůj Office, ale je bez optimalizace pro iPad a pro úpravy souborů je potřeba aktivní předplatné cloudové služby Office 365.

Po dlouhém čekání je nyní balík kancelářských aplikací firmy Microsoft konečně k dispozici i pro iPhone. Pod názvem Office Mobile for Office 365 subscribers se objevil v iTunes (kde je zmíněna podpora řady jazyků včetně češtiny). Jak název jasně napovídá, je k jeho aktivnímu používání – tedy úpravám a vytváření souborů Word, Excel a PowerPoint, nezbytné aktivní roční předplatné, které ve Spojených státech, kde měl mobilní Office premiéru, je 99 dolarů.

Je očividné, že pokračuje souboj Microsoftu se společností Apple ohledně 30%, které jsou požadovány za vše, co je prodáno v online obchodech platformy iOS. Microsoft zvolil již osvědčenou cestu jiných výrobců, která ovšem není pro uživatele nejpohodlnější. Vlastní aplikaci lze bezplatně stáhnout, ale zakoupit předplatné z ní nelze. To ale není tak zásadní překážka, protože na rozdíl od jiných případů je to potřeba jen jednou za rok.

Podle popisu v App Store je Microsoft Office Mobile „oficiální část Office optimalizovaná pro váš iPhone. Lze přistupovat, prohlížet a upravovat dokumenty Microsoft Word, Microsoft Excel a Microsoft PowerPoint, ať už jsou přiloženy k mailu, jsou uloženy na službách Microsoft SkyDrive, SkyDrive Pro a SharePoint nebo byly nedávno uloženy ve stolním počítači.“

Office pro iPhoneNová aplikace je optimalizována pouze pro iPhone, podle některých komentářů se Microsoft domnívá, že potřeby uživatelů tabletů byly již uspokojeny aplikacemi Office Web Apps, které pro svůj běh potřebují pouze webový prohlížeč.

Ohledně konečné podoby mobilní strategie Microsoftu se dlouho spekulovalo, jedná se o obrovský trh, který zřejmě v budoucnosti zanechá svět osobních počítačů daleko za sebou. Office je klíčovým prodejním argumentem pro platformu Surface, vlastní tablety Microsoftu, ten ale nemohl již dlouho ignorovat konkurenční mobilní platformy.

Apple samotný cituje téměř 600 milionů registrovaných účtů v App Store a například podle odhadu Adama Holta, analytika finanční společnosti Morgan Stanley, který byl uveřejněn v únoru (kdy ještě v mobilní nabídce Microsoftu zela velká díra), jen uživatelé iPadu by vygenerovali 2,5 miliardy dolarů zisku, pokud by Microsoft uvedl mobilní verzi Office. Uživatelé platformy iOS jsou ovšem nároční a především zvyklí pro aplikace plně respektující rozdíly mezi možnostmi zařízení iPhone a iPad a i na základě prvních reakcí lze očekávat, že na Microsoft bude vyvíjen značný tlak, aby přímo podporoval i iPady.

Byl pro vás článek přínosný?