Hlavní navigace

Microsoft usnadňuje blokaci automatického přechodu na IE10

6. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Firemní uživatelé mohou použitím nových nástrojů zakázat upgrade na poslední verzi prohlížeče Internet Explorer v operačním systému Windows 7.

Sada nástrojů IE10 Automatic Update Blocker Toolkit je určena pro firemní zákazníky Microsoftu, kteří chtějí své zaměstnance za každou cenu udržet na starších edicích IE. Přechod na IE10 je pomocí skriptu možné blokovat buď lokálně, nebo zákaz prostřednictvím změn v nastavení Zásad skupiny (Group Policy) aplikovat na více počítačů zároveň.

Automatickému upgradu lze použitím nástrojů zabránit na operačních systémech Windows 7 a Windows Server 2008 R2. Společnosti, které již používají WSUS (Windows Server Update Services) nebo SMS (Systems Management Server) si nový toolkit stahovat nemusí. Nasazení IE10 mohou předejít pomocí jednoho z těchto nástrojů. Toolkit je dostupný také pro běžné uživatele.

Microsoft podobné nástroje již v minulosti uvolnil pro prohlížeče IE7, IE8 a IE9. V případě IE8 a IE9 tak učinil jeden až dva měsíce před vydáním jejich finální verze. Z toho lze usuzovat, že Internet Explorer 10 bude veřejně dostupný nejdříve počátkem příštího měsíce nebo až v první dubnový týden. Pravděpodobnější je březnový termín, protože ve stejný měsíc Microsoft uvolnil také IE8 a IE9.

Toolkit umožňující blokaci IE10 je oproti předchozím verzích prohlížeče mnohem důležitější, protože Microsoft změnil způsob, jakým se aktualizace provádí. Od konce roku 2011 totiž používá tzv. tiché aktualizace, které automaticky nainstalují nejnovější dostupnou verzi prohlížeče. Uživatelům pracujícím na operačním systému Windows XP s IE6 nebo IE7 je tak jejich prohlížeč potichu upgradován na IE8, zatímco uživatelům systémů Windows Vista a Windows 7 na IE9.

Před touto změnou Microsoft vždy žádal o uživatelovo svolení, a to i v případě, že byly zapnuty automatické aktualizace. Prohlížeč IE10 je podporován pouze operačními systémy Windows 7 a Windows 8. Toolkit je ale určen pouze pro Windows 7, protože Windows 8 již IE10 obsahují jako výchozí prohlížeč.

Pro Windows 7 je IE10 momentálně oficiálně dostupný pouze ve verzi preview. Microsoft již dříve odmítl sdělit přesné datum vydání finální verze. Původně se dokonce očekávalo, že by tak mohl učinit již koncem loňského roku. Protože se tak nestalo, nepotvrdily se dřívější spekulace, že by společnost mohla urychlit vývojový cyklus svého prohlížeče.

Byl pro vás článek přínosný?