Hlavní navigace

Microsoft ustupuje tlaku uživatelů, sníží množství sbíraných dat

12. 1. 2017

Sdílet

 Autor: © Jürgen Fälchle - Fotolia.com
Představitelé Microsoftu po stížnostech uživatelů slíbili trochu ulevit z mohutného a kontroverzního sběru diagnostických dat ve Windows a přislíbili, že u „Basic“, tedy základního nastavení, jej omezí.

 „Zredukovali jsme množství dat sbíraných u základní úrovně,“ napsal Terry Myerson, manažer pro Windows v příspěvku na blogu společnosti. Myerson nerozvedl, co přesně bude ze sběru dat vyňaté. Basic je nejnižší možná úroveň odesílání diagnostických dat jak u Windows 10 Home, tak u Windows 10 Pro.

Windows 10 má v současnosti čtyři úrovně sběru diagnostických dat, z čehož jen tři jsou dostupné všem uživatelům: Basic, Enhanced a Full, tedy základní, vylepšené a plné. Čtvrtý, Security, bezpečnostní, je dostupný jen podnikovým zákazníkům na Windows 10 Enterprise nebo Windows 10 Education.

Bezpečnostní úroveň posílá Microsoftu nejméně dat, převážně jen ta zodpovědná za bezpečnostní prvky, jako je integrovaný Windows Defender antimalware nebo Malicious Software Removal Tool (MSRT), další antimalwarový program, který společnost každý měsíc aktualizuje.

Microsoft definuje základní úroveň sběru jako „data klíčová pro běh Windows“ a aby své tvrzení podpořil, musí být povinně aktivovaný před aktualizací zařízení skrze Windows Update.

„Základní úroveň pomáhá udržovat aplikace a Windows zabezpečené, aktualizované a správně fungující díky tomu, že Microsoft zná schopnosti vašeho zařízení, co je na něm nainstalováno a zda Windows správně operují,“ varuje společnost.

Zbylé možnosti sbírají postupně se zvyšující množství dat. Vylepšená úroveň kupříkladu zaznamenává věci typu „jak dlouho používáte konkrétní prvky nebo aplikace“. Plný sběr se pak zaměřuje i na další možnosti, mimo jiné „zahrnuje paměťový stav vašeho zařízení během pádu systému nebo aplikací (které mohou nechtěně zahrnovat části dokumentu, který jste během pádu používali)“.

Pod novým diagnostickým režimem bude vylepšený sběr vyřazen, říká Myerson. Ti, kteří dříve Enhanced systém využívali, musí přejít na základní nebo plný.

Změny ve sběru diagnostických dat mají jako první tradičně dorazit do Windows Insider programu, skupině uživatelů, kteří pravidelně získávají testovací funkce a beta verze buildů Windows. Myerson konkrétní datum vydání nespecifikoval, poznamenal jen, že k Insiderům nové modifikace dorazí „brzy“.

Microsoft plánuje změny zahrnout do Windows 10 Creators Updatu, což je název příští velké aktualizace Windows. Ačkoli žádné datum vydání nebylo zatím pro aktualizaci stanoveno, podle nápověď z minulého roku vyjde Creators Update v březnu.

Ačkoli Myerson, jak již bylo zmíněno, neuvedl, co přesně v základní úrovni sběru dat vynechá – a online dokumentace zatím rovněž nebyla změněna – Microsoft později potvrdil, že jedna kategorie sběru dat bude vyřazena. V odpovědi na následovné otázky firma uvedla, že data související s užíváním aplikací nebudou pod základní kategorií sbírána.

Nyní povinný sběr zahrnuje „jaké programy jsou na zařízení spouštěné, jak dlouho běží, jak rychle reagují na uživatelův podnět a kolik problémů aplikace nebo zařízení zaznamenává“. S Creators Updatem některé nebo všechna tato data vymizí. Stále však budou sbírána pod plným sběrem.

Je nejasně, zda nejvyšší úroveň sběru dat zůstane bez změny.

V e-mailu Microsoft řekl, že „zákaznická zpětná vazba“ přiměla Microsoft ke změnám v metodě sběru diagnostických dat. Zpětná vazba byla ve většině negativní a začala prakticky ihned po vydání nového operačního systému. Uživatelé dlouhodobě kritizují obrovské množství sbíraných dat, které je agresivnější a vyšší, než u předchozích Windows včetně 7 a 8.1. Protestovali rovněž, když zjistili, že technologii nelze deaktivovat.

V srpnu 2016 se Electronic Frontier Froundation (EFF, velká americká nezisková nadace) ponořila do systému sběru dat ve Windows 10 a urgovala Microsoft, aby byl k uživatelům „upřímný“ ohledně toho, jaká data tedy opravdu sbírá.

příloha_ovladnete_sva_data

Microsoft své praktiky srdnatě hájil, s argumentem, že sběr dat je nutný pro ochranu uživatelů počítačů a k vylepšování Windows 10. V roce 2015 zašel jeden z manažerů tak daleko, že prohlásil, že praktiky Microsoftu „nejsou záležitostí osobního soukromí“.

Myerson toto prohlášení nepřímo odmítl, když v úterním příspěvku opakovaně použil slovo „soukromí“, které se v textu objevilo v přibližně 20 případech.

Byl pro vás článek přínosný?